Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen: Sametinget kan ta över Sameskolstyrelsen

Publicerat fredag 16 juni 2017 kl 08.00
Jens Pettersson: Vi tror det kommer att bli bättre för verksamheten
(2:30 min)
Jens Pettersson
Riksrevisionens Jens Pettersson. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget kan ta över Sameskolstyrelsens uppgifter. Det är en av Riksrevisionens rekommendationer till regeringen efter sin granskning.

Syftet med granskningen har varit att bedöma i vilken utsträckning Sameskolstyrelsen genomför sina uppdrag och når sina mål, och hur myndigheten arbetar med att utveckla och bevara det samiska språket och den samiska kulturen. Revisionsledare är Jens Pettersson menar att Sameskolstyrelsen har svårt att nå sina mål.

- Vi föreslår ju att sameskolstyrelsens uppgifter ska ligga under Sametinget istället, för vi tror det kommer att bli bättre för verksamheten och i slutändan också för den målgruppen, alltså de elever som berörs av sameskolstyrelsens verksamhet, säger Jens Pettersson.

Bland annat pekar Riksrevisionens granskning på brister i att nå ut till kommunerna för att samiska elever som inte går i sameskolorna ska kunna ta del av till exempel fjärrundervisning, modersmålsundervisning och integrerad undervisning.

Sameskolstyrelsen skulle också kunna bidra mer till målen att utveckla och bevara det samiska språket och den samiska kulturen, menar revisionsledaren Jens Pettersson.

- Givet att man har en ganska låg måluppfyllelse generellt så ser vi att det finns mycket potential till att bidra mer än vad man gör idag. Man lär sig samiska i sameskolorna, man gör det, det kan man konstatera, men sedan att nå till den här punkten att man ska vara funktionellt tvåspråkig. Det tror jag man har utmaningar med att göra.

En annan del av Riksrevisionens granskning har handlat om att bedöma hur regeringens och Sametingets styrning påverkar sameskolstyrelsens förutsättningar att genomföra sina uppdrag och nå sina mål. Nu föreslår alltså Riksrevisionen att Sametinget tar över Sameskolstyrelsens uppgifter.

- Men vi vill också understryka att vi inte tror att detta är den enskilda lösningen som gör allt bättre. Regeringen behöver titta på förutsättningarna för Sametinget att göra de här uppgifterna som finns och man måste försäkra sig om att man har reella möjligheter att göra det.

Men även om Riksrevisionens granskning visar att myndigheten har problem med att nå upp till sina mål, menar Jens Pettersson samtidigt att det går ganska bra för eleverna i sameskolorna.

- Eleverna som gått i sameskolorna har minst lika goda resultat som andra elever som har gått i andra skolor i samma kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".