Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samiska Kyrkodagar/Àrviesjávrrie/Arvidsjaur

Bah Kuhnke förtegen om minoritetsutredningen

Publicerat fredag 16 juni 2017 kl 17.15
Alice Bah Kunhke: Vi behöver rejäla underlag
(1:40 min)
Alice Bah Kuhnke
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under kyrkodagarna i Arvidsjaur. Foto: Katarina Hällgren, Sameradion & SVT Sápmi.

Igår presenterades en rapport om minioritetsspråklagen i Sverige. I rapporten riktade utredaren Lennart Rhodin skarp kritik gentemot hur minoritetsspråklagen fungerat hittills. Men Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är positiv till kritiken

- Jag välkomnar kritiken mot arbetet, det är ju inget som jag på något sätt varit omedveten om, och det är ju därför jag har tillsatt den här utredningen, därför att vi behöver rejäla underlag för att kunna föra politiken vidare, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Det var förra året som regeringen beslutade att tillsätta en speciell utredning för att utvärdera hur dagens minoritetsspråkslag fungerar i Sverige. I utredningen har fokus legat på hur de nationella minoriteternas inflytande kan stärkas, hur minoriteternas rättigheter ska kunna säkras, och på vilket sätt den faktiska lagtexten kan ändras.

Och i veckan blev alltså rapporten klar där några av förslagen var att upprätta en särskild myndighet för uppföljning, förtydliga kraven i lagen om barn- och äldreomsorg på minoritetsspråk, och att kommunerna ska vara tvingade att informera nationella minoriteter om deras rättigheter

Alice Bah Kuhnke kommenterar inte förslagen i detalj eftersom hon inte hunnit läsa dem ordentligt:

- Vi tog ju emot de här förslagen bara för några dagar sen. Vi behöver ju först läsa de här ordentligt, och kanske lägga till eller förstärka dem ytterligare, vem vet. Men jag är ju helt beredd på att ta det här vidare och det var ju därför jag tillsatte den här utredningen.

Även om utredaren Lennart Rhodin varit skarpt kritisk till hur arbetet med minoritetsspråkslagen fungerat, så är kultur- och demokratiministern övertygad om att de hade rätt man på rätt plats.

- Lennart Rhodin med all sin erfarenhet var ju en alldeles ypperlig utredare eftersom han också var med om att arbeta fram underlagen till den lagen som vi nu har haft i ett antal år, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".