Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samiska Kyrkodagar/Àrviesjávrrie/Arvidsjaur

Unga samer i kristet sammanhang

Publicerat söndag 18 juni 2017 kl 12.29
Hör deltagarna berätta om lägret
(3:18 min)
Ungdomsläger
Alva Fjällström, Sara Katrine Alexandersson deltagare i kyrkodagarnas ungdomsläger med ledaren Johan Sandberg Mcguinne. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Ungdomar från svenska, finska och norska Sapmi samlades i Arvidsjaur under helgens samiska kyrkodagar för lägerverksamhet. Syftet med lägret var att ungdomarna skulle få känna på hur det är att vara ung same i ett kristet sammanhang.

I torsdags samlades ungdomarna i Arvidsjaur för att tillsammans uppleva gemenskap, samisk kultur och framförallt kristen tro. Syftet med lägret var att ungdomarna skulle få mer kunskap om hur det är att vara ung same i kristna sammanhang. Sammanlagt deltog 37 ungdomar i lägret från norska, finska och svenska Sápmi.

Johan Sandberg Macguinne, en av lägrets ledare berättar att merparten av ungdomarna kommer från ett konfirmationsläger från finska Sápmi.

- Det har vart en bra grupp och de yngsta har varit 12 och de äldsta har varit 22, men det har vart en trevlig grupp, säger Johan Sandberg Mcguinne.

Johan Sandberg Mcguinne berättar att konfirmanderna från finska Sápmi har gjort lite andra aktiviteter, de äldre ungdomarna har deltagit på lavvosamtalen och de yngre har bland annat varit iväg på utflykt. Men även om åldersspannet på gruppen har varit stor så har det inte påverkat gruppen, säger Johan Sandberg Mcguinne.

- Större delen av tiden har vi gjort saker tillsammans, så det har varit bra.

Ungdomarna har också deltagit i kyrkdagarnas gudstjänster men de har också själva anordnat en gudstjänst. Förutom det har de deltagit i seminarier, konserter och filmvisningar.

En av ungdomslägrets deltagare är Alva Fjällström. Alva tar själv konfirmationen först nästa år och ser detta läger som en förberedelse inför det som komma skall:

- Det har varit jättekul, och mycket aktiviteter och det har varit roligt folk.

Även om syftet med lägret främst har varit att ungdomarna ska få känna på hur det är att vara ung same i ett kristet sammanhang så har gemenskapen i lägret spelat en stor roll:

-jag kände ju ingen när jag kom hit men nu har jag fått nya vänner, säger Alva Fjällström.

I det instämmer också Sara Katrine Alexandersson, som var en av ungdomslägrets Norska deltagare:

- Jag har lärt känna mycket nytt folk, fått göra intressanta saker och det har varit roligt att lära känna samer från andra ställen och höra om deras erfarenheter.

 

Sara Björne, Sameradion & Svt Sápmi
sara.bjorne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".