Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill starta en sameskola i Umeå

Publicerat onsdag 12 juli kl 06.00
Michael Lindblad: Positivt både språkligt och kulturellt
(3:15 min)
Michael Lindblad
1 av 2
Michael Lindblad tror en sameskola skulle locka fler till Umeå. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. FOTO: SVT
2 av 2
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. FOTO: SVT

Det pågår diskussioner mellan Sameskolstyrelsen och Umeå kommun om att starta en sameskola i Umeå.

Hör en längre intervju med Michael Lindblad i Geasserádio

Efter ett första möte mellan Sameskolstyrelsens tillförordnade skolchef Annechatrin Brandén, företrädare för den samiska delegationen i Umeå, minoritetssamordnare, chefer inom skolområdet och barn- och utbildningsnämndens ordförande har Sameskolstyrelsen beslutat att gå vidare med frågan.

Michael Lindblad är språkrör för den samiska delegationen i Umeå.

- Det skulle ju stärka möjligheten till språkutveckling för barn och det skulle dessutom vara ytterligare ett alternativ för samiska familjer att kunna välja en samisk skola. Det skulle vara positivt både språkligt och kulturellt, definitivt, säger Michael Lindblad.

Idag finns fem sameskolor i Sverige, i Jokkmokk, Tärnaby, Kiruna, Karesuando och Tärnaby, men Annechatrin Brandén menar att det behövs fler.

- Det finns otroligt många samiska barn som går i grundskolan och det är klart, finns det tillräckligt med underlag så är det klart att vi ska utveckla och inte bara ha fem skolor utan skapa skolor på andra orter.

Finns det resurser för ytterligare en skola?

- Det här är ju sedan det vi får lyfta med utbildningsdepartementet och har vi ett bra underlag så har vi också goda förutsättningar att kunna driva den frågan mot regeringen och departement, säger Annechatrin Brandén.

I hennes uppdrag ingår nu att fortsätta kontakterna med företrädare för kommunen och titta på hur stort intresse det finns bland föräldrar för en sameskola i Umeå. Underlaget ska presenteras för nämnden för Sameskolstyrelsen i höst, som då kommer fatta beslut om man ska gå vidare i frågan.

Om det blir en sameskola så är det en förskoleklass till årskurs 6 skola som är aktuell, men om det i så fall blir en umesamisk eller en sydsamisk skola ska Sameskolstyrelsen fundera på - att rekrytera legitimerade lärare i är svårt, i sydsamiska och framförallt i umesamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".