Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Renskötare anmäler skogsbolag

Publicerat torsdag 10 augusti 2017 kl 14.01
Henrik Andersson: "Nu kan vi inte bedriva traditionell renskötsel"
(1:33 min)
"
1 av 3
Gällivare skogssameby
2 av 3
Gällivare skogssamebys marker Foto: SVT
Henrik Andersson framför den samiska flaggan
3 av 3
Henrik Andersson Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.

Renskötaren Henrik Andersson polisanmäler skogsbolaget SCA för att han anser att bolaget omöjliggör traditionell renskötsel inom Gällivare skogssameby.

Renskötaren Henrik Andersson, Gällivare skogssameby, har ledsnat på att se hur skogen ser ut efter skogsbolagets jobb i skogarna inom samebyns marker. Därför har han nu polisanmält företaget.

– Bland annat plantering av contortaskog, markberedning, avverkning av hänglavsskog, körning med kedjor på barmark. Det finns hur många saker som helst som gör att det tar på betet. Nu är det så pass grad på våra marker att det inte går bedriva traditionell renskötsel.

Jourhavande förundersökningsledare Peter Edin i Norrbotten, säger till Sameradion och SVT Sápmi att polisen nu har inlett förundersökning av ärendet.

Andersson menar att skogsbolaget strider mot rennäringslagen
§ 30 att  "Den som äger eller använder mark inom året-runt-markerna där renskötsel bedrivs får inte vid användningen av marken vidta åtgärder som medför avsevärd olägenhet för renskötseln."

Enligt Skogsstyrelsens föreskrifter så ska skogsbolag bereda samråd med samebyar och det har SCA gjort, men det är inte nog menar Henrik Andersson.

– Vi har ju haft samråd så länge jag kommer ihåg och det hjälper inte. Det är ju bara en information. Vi har ju inte rätt till att säga nej till en enda pinne som de ska avverka utan vi har rätt att skjuta fram det i fem år.

Hur skulle du vilja att det skulle vara?

– Att vi skulle bestämma var de ska få hugga och inte tvärtom, säger Henrik Andersson.

Björn Lyngfelt, informationschef på SCA säger till Sameradion och SVT Sápmi att de inte kommenterar saken i nuläget.

- Vi har inte mottagit polisanmälan än och kan därför inte kommentera om och vad vi ska ha gjort för fel, säger Lyngfelt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".