Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kanadas nordvästkust

Gott och ont är viktigt i Nuu-Chah-Nulths andlighet

Publicerat torsdag 10 augusti kl 15.15
Johan Gurt: "Den traditionella religionen är mycket levande idag." (Del 1)
(7:27 min)
Träskulptur med figurer från andevärlden.
1 av 2
Framsidan skulptur av Tim Pauls. Den visar anfäder, solen, en ”supernatural codfish” och den för nuu-chah-nulth heliga vita vargen. Foto: Johan Gurt
Johan Gurt med stor fisk
2 av 2
Religionshistoriker Johan Gurt. Foto: Privat

Den traditionella andligheten är mycket levande hos Nuu-chah-nulth folket på Kanadas nordvästkust. Det berättar Johan Gurt som snart är klar med sin avhandling i religionshistoria.

– En sak som påverkar om den traditionella andligheten fått leva och utvecklas är om Nuu-chah-nulth folkets 18 reservaten haft katolska eller protestantiska missionärer, berättar Johan Gurt i det första avsnittet om Nuu-Chah-Nulth folkets andlighet idag och fortsätter:
– Hos de som haft katolska missionärer är den traditionella andligheten levande, enligt Gurt. 

Varje familj har förvaltar sina egna riter hos Nuu-Chah-Nulth folket på Kanadas nordvästkust. Den vanligaste riten handlar om hur man får långt liv och god hälsa, berättar religionshistorikern Johan Gurt i andra del om traditionell andlighet:
– När livet är mycket motigt, har Nuu-Chah Nulth folket en ritual som tar flera dagar att göra, för att komma på rätt spår igen. 

Vem blir shaman eller traditionell doktor, som de själva kallar det, hos Nuu-Chah-Nulth folket?
I det tredje avsnittet om Nuu-Chah-Nulth folkets traditionella religion idag, berättar religionshistoriker Johan Gurt om vilken roll shamanen har i Nuu-Chah-Nulth samhället, men också hur varje traditionellt familj förvaltar kontakten med andevärlden.

Det goda och det onda är viktiga begrepp i Nuu-Chah-Nulth folkets andlighet berättar Johan Gurt i den fjärde delen.
– Gott och ont klasificerar djurvärlden, tidens gång och många andra dimensioner andligheten.

Och i en femte del berättar Johan Gurt att andligheten sitter i landskapet. Och att landskapet har skapats av deras mytologiska väsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".