Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renskötare över hela världen går ihop för att stoppa gruvplaner i Kallak

Publicerat måndag 21 augusti 2017 kl 16.04
Helena Omma: “Gállok lea prinsihpalaččat dehálaš ášši”
(3:30 min)
Deltagare på internationell renskötarkongress i Jokkmokk.
1 av 2
Deltagarna på kongressen företräder 25 folkgrupper. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Helena Omma, WRH, fd vice ordförande
2 av 2
Helena Omma, WRH, fd vice ordförande Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Världens renskötare kräver att Sveriges regering stoppar alla planer om en gruva i Kallak, i Jokkmokks kommun. Och de förväntar sig att staten tar till sig deras ord.

Att gemensamt skriva resolutioner i enskilda frågor är ovanligt för Renskötarnas Världsorganisation, WRH. Men efter att under kongressen i Jokkmokk fått information och träffat renskötarna i Jåhkkågaskka sameby, vars betesmarker skulle drabbas av en gruvbrytning, uttalar den internationella renskötarkongressen sitt stöd för samebyarna i Jokkmokks kamp emot gruvetablering i Gállok/Kallak. De riktar sig till Sveriges regering och uppmanar regeringen att skydda renskötseln i Laponia och som de skriver skydda långsiktig och hållbar markanvändning istället för att exploatera naturresurserna. 

Det här är en principiell viktig fråga i en tid då rennäringen i Skandinavien lider av svåra markförluster, säger Helena Omma, tidigare vice ordförande i renskötarnas världsorganisation.

– Gruvor har tagit så mycket av renskötselområdena i Sverige och det skulle vara väldigt beklagligt för rennäringen om gruvor anläggs också i Jokkmokks-området.

De förväntar sig nu att regeringen lyssnar på dem.

- Vår organisation är de som bäst känner till rennäringens utmaningar över hela världen och vi ser att  markförlusterna för rennäringen internationellt sett är som störst i Skandinavien, så vi förväntar oss att regeringen tar oss på allvar, säger den förra vice ordföranden i WRH.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".