Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försenad kalvmärkning i fjällsamebyarna

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 05.51
Lars-Ante Kuhmunen, Gabna sameby: Mycket mindre kalv än förra året
(2:06 min)
renkalv

Den sena våren försenade kalvmärkningen för många av fjällsamebyarna i Norrbotten.

Jåhåhkågaska tjiellde började märkningen 3 veckor sent - På grund av den sena våren och att det var snö och kallt i kalvningsland. Så de fick vänta på att vajorna återhämtat sig och kalvarna vuxit.

Det intressanta menar Jåhåhkågaska tjielldes ordföranden Jan Erik Länta är att se hur de klarar sig till vintern.

Efter en rundringning till fjällsamebyarna i Norrbotten kan vi konstatera att den sena och kalla våren gjorde att kalvmärkningen startade senare än vanligt i år. De flesta av de vi pratat med har tyckt att renkalvarna varit i gott skick, att de varit stora och fina.

Men och andra sidan påpekade flera samebyordföranden att det kan ha berott på att kalvmärkningen varit senare än vanligt, vilket gjort kalvarna större än vanligt vid märkningen.

Samebyarna Jåhåhkågaska tjiellde, Sirges och Tuorpon kring Jokkmokk hade alla färre kalvar än ett normalår.

I Arjeplogsområdet hade man också senare kalvmärkning än normalt, I Semisjaur Njarg hade dom lite mer kalv än ett normalår. I Svaipa sameby hade man ungefär lika mycket kalv som förra året och renarna var i gott skick.

I norra delarna av Norrbotten håller visa samebyar fortfarande på med kalvmärkningen som exempelvis Könkämä sameby och Saarivuoma. Kirunabyarna har sämre kalvprocent och mindre kalvar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".