Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametingsval i Norge: De gör upp om makten

Publicerat lördag 9 september 2017 kl 11.00
Presidentkandidaterna till Sametinget i Norge 2017
De fem presidentkandidaterna till Sametinget i Norge. Med början uppe i vänstra hörnet: Toril Bakken Kåven, Ronny Wilhelmsen, Aili Keskitalo, Inger ElineEriksen Fjellgren och Vibeke Larsen Foto: Marie Louise Somby, Dan Robert Larsen, Åse Pulk och Arbeiderpartiet

Möt presidentkandidaterna i Sametingsvalet i Norge. I vår enkätundersökning svarar de på frågor som också rör samer i Sverige, bland annat ett gemensamt skriftspråk och samekonventionen.

Inför årets val har fem partier lanserat egna presidentkandidater.

  • Ronny Wilhelmsen (Arbeiderpartiet)
  • Aili Keskitalo (NSR)
  • Inger Eline Eriksen Fjellgren (Árja)
  • Vibeke Larsen (Šiella)
  • Toril Bakken Kåven (Nordkalottfolket)

Sameradion & SVT Sápmi har bett kandidaterna svara på frågor i fem ämnen som också berör samer på svenska sidan gränsen.

  • Gemensamt Sameting.
  • Samedefinitionen, vem är same.
  • Samekonventionen.
  • Gemensamt skriftspråk.
  • Svensk-Norska renskötselkonventionen.

I länkarna här nedan kan du se presidentkandidaternas svar.

Fakta Sametingsvalet Norge

Precis som i Sverige är det val till Sametinget vart fjärde år, skillnaden är dock att i Norge så röstar man till Sametinget och Stortinget samma år och samma dag. En annan skillnad är att i Norge så ställer flera riksdagspartier upp med listor i Sametingsvalet.

Valet genomförs i sju valkretsar över hela Norge. Antalet partier och listor skiljer sig mellan valkretsarna. Flest listor är det i Ávjovárri valkrets, 14 stycken och valkretsen utgörs av inre Finnmark.

Sametinget består av 39 ledamöter och den innevarande mandatperioden (2013-2017) har elva partier representanter i Sametinget.

Läs mer om Sametingsvalet hos NRK Sápmi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".