Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen fortsätter att satsa på film på nationella minoriteternas språk

Publicerat torsdag 21 september 2017 kl 04.58
Oskar Njaita Östergren: Det är jätteglädjande
(1:37 min)
Oskar Östergren. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Oskar Östergren. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Kulturanslaget för samer och nationella minoriteter höjs med tio miljoner kronor nästa år, det föreslår regeringen i sin statsbudget. Det är ännu inte klart hur de ska fördelas.

En del av kulturanslaget kommer att fördelas via statens kulturråd och även Sametinget kommer att få mer medel att fördela. Regeringen har tidigare satsat på film på nationella minoriteternas språk och även nu betonar man detta.

Kulturarbetaren och filmskaparen Oskar Njaita Östergren gläds åt beskedet.

- Det är jätteglädjande, ett ord som jag gillade var att man valde att säga att man ska investera i film för att språk handlar inte bara om att dubba redan existerande filmer om man tänker på barn, utan det handlar om att skapa utifrån en samisk kontext igenkänning och skapa projekt som vi vill ha och som är viktiga för oss. 

Regeringen menar att om man möjliggör för samiska folket och de nationella minoriteterna genom att stärka, utveckla eller på annat sätt främja kulturen så är möjligheten större för att man själva ska kunna förmedla sin historia, sitt språk och sin identitet. Därför vill man stärka främjande av tillgång till film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken.

Oskar Njaita Östergren menar att film om sin kultur är viktigt eftersom det stärker vår gemensamma historia.

- Det blir viktigare och viktigare, det är ju så vi på mycket skapar gemensamma historier, gemensamma idévärdegrunder, gemensamma sätt att se på världen, vad vi tycker är viktigt att berätta om, hur man ska berätta om historiska saker, hur vi ser framtiden och vad vi har för relation till naturen och vad vi har för relation till varandra. Vi är ju ett folk och en kultur som ska finnas på skärmar ute till varandra så det är ju jätte jätteviktigt, säger Oscar Njaita Östergren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".