Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklarheter när renskötselföretag går i konkurs

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 08.05

Omkring femhundra renar ska nu auktioneras ut efter att ett renskötselföretag i aktiebolagsform, i Malå sameby försatts i konkurs. Det har konkursförvaltaren bestämt. Men det råder inga klara regler om ett aktiebolag kan äga renar, och om renarna ska kunna överlåtas av ett konkursbo.

Lars-Håkan Lindberg är konkursförvaltare och han har varit tvungen att ta ställning i frågan.
 - Vi har alltså kommit fram till att ett aktiebolag kan äga renar. Men däremot har inte ett aktiebolag rennäringsrätt, den kan inte heller upplåtas eller överlåtas. Det innebär att ett aktiebolag inte kan vara medlem i en sameby, säger Lars-Håkan Lindberg, konkursförvaltare på advokatbyrån Kaiding i Skellefteå.

Oklarheter
Lindberg känner inte till att ett aktiebolag som bedriver rennäring någonsin tidigare försatts i konkurs. De flesta driver ju sin rennäringsverksamhet som enskilda personer. Och därför råder det också oklarheter vilka regler som gäller när rennäringsverksamhet som drivs som ett AB går i konkurs.

SSR vill inte uttala sig
Och det är också dessa rättsliga oklarheter som gjort att Svenska Samernas Riksförbund, SSR valt att inte uttala sig i frågan om ett AB kan äga renar eller inte berättar Malin Brännström förbundsdirektör på SSR.

Skapa förutsättningar
Det SSR nu koncentrerar sig på är att arbeta för att höja priset och efterfrågan på renkött och att få till stånd regelförändringar bland annat vad gäller bränslekostnaderna för att skapa bättre förutsättningar för rennäringen och därmed undvika sådana här konkurser i framtiden. Renskötselföretagaren har ännu inte bestämt sig om han ska överklaga konkursförvaltarens beslut att sälja ut hans renar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".