Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samerna har liten bestämmanderätt

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 07.33

Samerna i Sverige får tycka men inte bestämma nåt. Det kan man läsa i betänkande nummer två från utredningen om vem som äger jakt och fiskerätten i fjällen.

Gudmundur Alfredsson är professor i internationell rätt och föreståndare för Raoul Wallenberginstitutet och han har skrivit om samernas mark- och kulturrättigheter i internationell rätt i det här delbetänkandet.
Han visar bland annat på att samerna i Sverige inte får vara med i politiken. Man får tycka men inte bestämma skulle man kunna säga. Slutsatserna drar han efter en grundlig genomgång av alla internationella instrument som rör samer - det är fråga om konventioner och deklarationer i mängd . Samerna har ingenting att säga till om och sametinget fyller inte kraven för självstyre, skriver han.

Inte samma rättsnivå
Han förklarar också politisk heta och, för regeringen skrämmande, saker, och döma av dess uttalanden, som positiv särbehandling eller omvänd diskriminering. Det här är goda saker som inte är privilegier som samerna
får och det är fråga om att genom dom här särskilda åtgärderna, som Alfredsson vill kalla det, kan Sverige lyfta upp samerna till samma rättsnivå som övriga svenskar. Samerna är inte där alltså, menar Alfredsson.
Han menar också att om domstolarna ska kunna skipa rättvisa så krävs det skickliga svenska politiker. Domstolsbeslut tas ju uteslutande av icke-samer med noll inflytande från samiskt håll skriver han och tycker att detta ju inte kan vara rätt.

Diskriminering
Statens uppdelning av samer är att diskriminera samer. Alfredsson skriver stadsbo och andra, men menar nog samebymedlemmar och icke sådana. Staten kan inte godtyckligt neka vissa och inte andra samiska rättigheter, skriver han
Professor Alfredsson avslutar med det vi hört mången gång. Denna gång finns det dock en härledning till internationella lagar och avtal. Sverige har hög svansföring internationellt i dom här frågorna men har inte sopat rent framför sin egen dörr då det gäller samernas rättigheter, menar Gudmundur Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".