Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rennäringens startstöd riskerar att försvinna

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 07.35

Startstödet har hjälpt många ungdomar att starta egna renskötselföretag, men nu riskerar det att försvinna när EU går in i nästa strukturfonds period år 2007. Länsstyrelsen i Norrbotten är kritiskt till det då de menar att stödet har varit viktigt för renskötseln trots att inga höga intäkter generellt har gått att redovisa för företagen.

Startstödet som från början var tänkt för nyetablering av jordbruk har visat sig vara bättre lämpat som stöd för start av nya renskötselföretag. Det eftersom renskötseln inte använder sig av kostnadskrävande fasta anläggningar.
Stödet betalas ut i två omgångar, den första delen baseras på ansökan och den andra delen utbetalas efter två år om företaget uppfyller kraven på avkastning och bärkraftighet. Flertalet klarar av kraven trots att inkomsterna kan vara låga, något som delvis kan förklaras av de låga köttpriserna.

Anses inte haft effekt
Anledningen till att stödet ska försvinna är att stödet inte anses haft den effekt som var tänkt, att påverka generationsväxling och större företag.
Men påståendet att startstödet inte ska ha haft någon betydelse för renskötseln är fel, anser Christina Nilsson, handläggare på lantbruksenheten, Länsstyrelsen i Norrbotten. De många ansökningarna visar på det motsatta och då det är svårt att få banklån för att överta ett renskötselföretag är startstödet avgörande för nya företag.
 - Ska startstöden avvecklas så skulle vi helst vilja att det blir kvar i renskötseln eftersom där har har vi sett att en effekt av det, säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".