Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiebolag kan ej äga renar enligt Lars-Wilhelm Svonni

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 11.31

Ett aktiebolag kan inte äga renar- det hävdar Lars-Wilhelm Svonni apropå den konkursförvaltare som nu auktionerar ut renar i samband med att ett renskötselföretag i Malå gått i konkurs.

Lars-Wilhelm Svonni menar att det inte finns några som helst oklarheter i lagstiftningen.
 - Det finns reglerat oerhört tydligt i rennäringslagstiftningen att de enda som kan äga renar är samer och ett aktiebolag är ju bevisligen inte en same, säger Svonni.

Första gången
Sameradion har tidigare berättat om att konkursförvaltaren trots sin osäkerhet om gällande regler beslutat att auktionera ut renarna. Konkursförvaltaren har rådfrågat SSR om hur man ska se på frågan men eftersom det är första gången något sådant här händer så kunde SSR inte ge några rekommendationer.

Lagstiftningen ej enkel
SSR:s ordförande Per-Gustav Idivuoma håller inte med Lars-Wilhelm Svonni om att lagstiftningen är så enkel som han påstår.
- Skulle den vara så enkel så skulle det inte vara någon som helst svårighet att säga att ”så här är det”. Men eftersom frågan dyker upp egentligen från första början från dom som hanterar just det här specifika fallet så borde det innebära i rimlighetens namn att den inte är så okomplicerad ändå, säger Idivuoma.

Kan ej ha åsikt direkt
Per-Gustav Idivuoma medger att SSR har ett ansvar att uttala sig i frågan om ett aktiebolag kan äga renar eller inte men han tycker att det är för mycket begärt att kräva att förbundet ska ha en åsikt redan nu.
- Jag tror inte att det finns ens en mikroskopisk möjlighet ens en gång att förebygga alla eventualiteter och redan ha konceptet färdigt när en sådan eventualitet inträffar, säger Idivuoma.

Väntar på klargörande från domstol
Nu ska frågan diskuteras inom SSR men Idivuoma kan inte svara på när man kan offentliggöra sin synpunkt. Till syvende och sist väntar man främst på ett klargörande från domstolshåll. Men ett sådant klargörande kan komma först om den konkursdrabbade personen överklagar konkursförvaltarens beslut att sälja hans renar. Och Lars-Wilhelm Svonni menar att konkursförvaltaren då skulle gå en säker förlust till mötes.
- En förvaltare som hävdar att han har rätt att ta renar utanför ett inhägnat område och sälja dom är givetvis chanslös, säger Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".