Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametingets styrelse vill återigen behandla frågan om framtidens sameby

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 11.09

Rennäringskommitténs betänkande om den framtida samebyn bör ses över. Det är en av punkterna i sametingets styrelseförklaring som klubbades igenom igår.

Nu har den nya sametingsstyrelsen formellt spikat en överenskommelse för den kommande mandatperioden i sametinget. Vid det första större styrelsemötet som igår avslutades i Kiruna så har de fyra koalitionspartierna enats om ett dokument med 19 huvudrubriker och 65 olika punkter.
En av punkterna i överenskommelsen är att sametinget bör göra en översyn av rennäringspolitiska kommitténs betänkande när det gäller den nya samebyn- en hjärtefråga för det nya styrelsepartiet samerna.
 - Det har med rättighetssituationen för flertalet samer i Sverige att göra. En bredare rättsgrund är en hjärtefråga för oss. Det behövs ett stöd från lagstiftningens sida när man gör en översyn av organiseringen av en ny sameby, säger Anders Kråik, partiledare för samerna och vice ordförande i sametingets styrelse.

Styrelseskicket
En annan fråga som tas upp i överenskommelsen är sametingets styrelseskick. Sametingets styrelse är vald efter en så kallad parlamentarisk modell på samma sätt som den svenska regeringen - det innebär i sametingets fall att två partier står utanför styrelsen. Men sametingets styrelse är delad i synen på sametingets styrelseskick.
Partiet samerna har en grundsyn som innebär att de föredrar en proportionellt vald styrelse där alla partier är representerade, men de har också principellt beslutat att majoriteter med minst 19 mandat, som fallet är idag, ska kunna ledas av en parlamentariskt vald styrelse. Enligt överenskommelsen mellan styrelsepartierna ska sametinget därför göra en översyn av sametingets styrelseskick.

19 punkter
Överenskommelsen innehåller 19 huvudrubriker på områden som styrelsen ska arbeta med den kommande mandatperioden. Det handlar bland annat om självbestämmande, språkpolitik, jämställdhet, miljö, näringspolitik och rennäring. En annan fråga som lyfts upp är ungdomspolitik - en fråga som min geaidnus styrelseledamot Sara Larsson tycker är viktig.
 - Vi ska arbeta hårt för att ett ungdomsråd bildas, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".