Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre biskopar för rennäring

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 11.38

- Kyrkan bör ge bort mark för renskötsel, säger biskop Hans Stiglund, Luleå stift. Tillsammans med biskoparna från Härnösand och Västerås stift, gör han ett utspel för att ge stöd till rennäringen.

De rättstvister som pågår mellan skogsägare och rennäringen om ”rätten till renbetesland”, tar hårt på människorna och deras ekonomi, menar de tre biskoparna.
- Vi har mött så oerhört många ledsna, sorgsna, förtvivlade människor bland renskötare som känner att renbetesprocesserna får stora konsekvenser för deras familjer och framtid, säger biskop Hans Stiglund.
 - Fortsätter de här processerna med de här tydliga utslagen att renbetesmarken försvinner från de samiska renskötarna, blir utfallet kanske att hela rennäringen får svårt att överleva, menar Stiglund.

Försoning behövs
Biskoparna föreslår att staten ska agera mer kraftfullt och säger att kyrkan kan medla i konflikter om markrättigheter. Det behövs försoning nu, konstaterar de tre herrarna.

Svenska kyrkan har ju egen skog och mark. Känner ni skuld till renägarna?
 - Vi har ju också ett ansvar att ge förutsättningar och vi tycker att rennäringen är en viktig förutsättning för den samiska kulturen och identiteten.

Rennäringsreservat
Hans Stiglund berättar att han är beredd att avsätta mark till reservat för rennäring men att det måste fungera utifrån samebyarnas perspektiv.

Förstår du hur en privat markägare tänker då han inte vill att renarna ska beta på dennes skogsmarker?
 - Ja. Jag förstår helt och fullt och det finns en oro och förtvivlan från båda håll, svarar Luleå Stifts biskop Hans Stiglund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".