Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst 300 år av renskötsel i Nordmaling enligt samebyarna

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 08.59

Det har bedrivits kontinuerlig renskötsel i Nordmaling sedan 1700-talet. Det är huvuddragen i de bevis samebyarna i Nordmalingrättegången la fram i dag. Bakom bevisningen står rapporter och utredningar från historikern Peter Ericson.

I dag gick Nordmalingsmålet in på sin andra dag och samebyarna har börjat presentera sin bevisning.
Och samebysidan hoppas mycket på det arbete som historikern Peter Ericson lag ner för att bevisa att renskötsel bedrivitt i Nordmalings kommun och utefter kusten i hundratals år. Samebyadokaten Lars Melins uppfattning är att Ericsons arbete har en tung och betydelsefull plats i rättegången.
 - Ericsons arbete räcker för att hävda sedvanrätt till renbete i Nordmaling, säger Melin.

Tidig renskötsel
Peter Ericson har genom studier i arkiv, tidningsartiklar och genom intervjuer slagit fast att renskötsel bedrivits i Nordmaling ända sedan 1700-talet. Först via en stationär skogsrenskötsel och från början på 1800-talet en mer nomadiserande renskötsel. Enligt Ericson har området använts som reservbete med långa uppehåll i tiden, men aldrig längre än att sedvanerätten skulle förlorad.

Markägarna avfärdar
Markägarsidan har ännu inte bemött Peter Ericsons uppgifter i rättssalen, men i ett utlåtande från kulturgeografen Lennart Stenman så menar markägarna att Ericsons uppgifter inte går att styrka. Nils Rinander är markägaradvokat och han säger att Ericsons rapporter innehåller egna slutsatser som inte grundar sig på någon källa.
 - Slutsatserna är missvisande, säger Rinander.

Trakt nyckelbegrepp
Onsdagens förhandlingar inleddes annars med att samebyarnas advokater Lars Melin och Camilla Vikland la fram samebyarnas sakframställan - ett mycket omfattande arbete som kommer pågå under de fem närmaste rättegångsdagarna. 
Samebyadvokaterna började med att berätta om renens biologiska förutsättningar och om renskötselns speciella villkor- allt detta med syfte att knyta ihop med frågan om hur en sedvanerätt uppstår. Samebysidan har idag också tagit upp begreppet trakt, som är ett nyckelbregrepp när det renskötsel. Enligt rennäringslagen får nämligen renskötsel bedrivas nedanför odlingsgränsen i en trakt där man av ålder har bedrivit renkötsel. Samebyarna anser att lagstiftaren har åsyftat stora sammanhängande områden som en trakt, exempelvis hela Nordmalings kommun. Markägarna menar att en trakt är betydligt mindre, som ett skifteslag till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".