Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Keskitalo kommer med förändringar till norska Sametinget

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 09.02

På onsdagen invigdes norska sametingets femte mandatperiod. Och idag, tisdag, ska den första kvinnliga sametingspresidenten utses. Hon heter Aili Keskitalo och hon vill förändra både sametingets arbetssätt men även sätta fokus på andra samiska frågor. - Jag är ganska säker på att jag kommer bli en annorlunda president än mina föregångare, säger Keskitalo.

Aili Keskitalo säger till Sameradion att hon måste få be om lite tid för att forma sin presidentroll samtidigt som hon påpekar att hon är ganska säker på att hon kommer bli en annorlunda president än sina föregångare.
 - Inte bara för att jag är kvinna men också för att jag är familjemänniska och ser politiken på ett annat sätt. Jag kan nog också arbeta politiskt på ett annat sätt än mina föregångare har kunnat, säger Aili Keskitalo.

Inga farhågor
Keskitalo är inte rädd för att det kommer bli svårt att jobba med andra politiska frågor än vad Sametinget jobbat med hittills. Keskitalo nämner jämställdhetsfrågor, familjepolitik och socialpolitik och menar att det är områden som de kvinnliga kandidaterna har gett löften om i samband med valkampen.
 - Nu visar det ju sig att vi får knappt flertalet mer med kvinnor i det nya Sametinget på norsk sida- femtioen procent. Jag tror det lovar gott för att vi får en god och helhetlig samepolitik i framtiden, säger Keskitalo.

Hoppas på liknande utveckling i Sverige
Sedan lång tid har det pågått ett medvetet arbete från samiska kvinnor om att öka kvinnorepresentationen i det norska Sametinget- och deras arbete har alltså gett resultat. Även i det svenska Sametinget lyckades man höja kvinnorepresentationen vid årets val men man är långt ifrån det norska där kvinnorna har femtioen procent. Lars-Anders Baer, svenska Sametingets styrelseordförande, hoppas på liknande utveckling även i det svenska Sametinget.
 - Det är väldigt bra och man kan konstatera att man kan lita på det samiska politiska systemet för man har ju sagt att man är tvungen att öka antalet kvinnor. På svensk sida hade man sagt att det ska vara minst trettio procent kvinnor och det blev ju minst trettio procent. Det hade varit ännu bättre om det hade blivit fler och på norsk sida gick det över förväntan, säger Baer.

När tror du att vi kan se samma utveckling i Sverige?
 
- Ja, den är väl på väg. Vi har ju en sametingsordförande som är kvinna och det är väl bara en tidsfråga innan det också blir en kvinna på styrelseledarposten, avslutar Lars Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".