Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Markägare ifrågasätter renbetesrätten

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 07.21

I Nordmalingmålet ifrågasätter markägarna sedvanerätten till vinterbete för renar - så måste man göra för annars vore det omöjligt att få någon ersättning för skador som renarna orsakar. Det säger markägarnas juridiska ombud. Men renägarna själva tycker att rättegången istället borde ha handlat om skadestånd och inte om rätten till renbete.

 - I mitt tycke så ter det sig lite konstigt. Om det uppstått en skada så tycker jag att det då är den berörda samebyn eller grupp som har åsamkat det som ska betala markägaren- målet skulle ju ha rört det, ett skadestånd och inte som det är nu att man ifrågasätter renskötselrätten, säger Oleg Omma från Upmeje tjealddie till SR Västerbotten.
Trots det är som markägarna säger, att det är ersättning för uppkomna skador som är målet för stämningen till Tingsrätten, väljer markägarna att i stället ifrågasätta renbetesrätten och därmed även sedvanerätten.

Enda vägen få ut ersättning
Ulrika Sundin Bonnedahl, en av de advokater som företräder markägarna anser att ifrågasätta renbetesrätten är den enda vägen att gå för att få ut ersättning för skador av samebyarna.
 - Där man har av hävd rätt att vara krävs det ju oaktsamhet för att det ska föreligga skadeståndsskyldighet och de rättsfall som finns innebär att det krävs ganska mycket för att man ska bedömas för att ha varit oaktsam. Det finns i vissa fall på åkrar där man inte har hörsammat krav på att dom ska flyttas. Och har man inte rätt att vara där- då är ju varje skada ersättningsgill oavsett om har gjort ett bra eller dåligt jobb när man har skött om renarna. Så det är den stora skillnaden, säger Ulrika Sundin Bonnedahl som företräder markägarna i Nordmalingmålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".