Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSR kräver plats för Sametinget i medlingsarbetet

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 09.10

Nu kommer reaktioner från SSR, Svenska samernas riksförbund, på att Sametinget inte blivit inbjudna att delta i medlingsarbetet i renbeteskonflikten i Härjedalen. SSR ingår i den rådgivande referensgruppen som Bo Dockered utsett men Malin Brännström, SSR:s förbundsdirektör, anser att Sametinget också borde finnas med i arbetet.

- Jag tycker det skulle vara lämpligt att ta in Sametingets perspektiv på det här också och i dagsläget kan jag bara konstatera att Sametinget inte finns med i referensgruppen och det är ju ett alternativ annars kan man höra dom på olika sätt om man vill ha deras åsikt, säger Malin Brännström. Det är Jordbruksverket som fått regeringens uppdrag att se till att förhandlingarna i renbeteskonflikten i Härjedalen kommer igång. Till sin hjälp har Jordbruksverket Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Jämland- som också utsetts av regeringen. Men trots att Sametinget, precis som Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen, är en myndighet och som har kunskaper om rennäringen så har regeringen inte tillfrågat Sametinget om de vill delta i medlingsarbetet.

Tänker ej höra Sametinget
Bo Dockered som utsetts av Jordbruksverket som förhandlare i konflikten har satt ihop en rådgivande referensgrupp där SSR finns med för att ge sina åsikter och bidra med kunskaper om rennäringen. Men inte heller där finns Sametinget med och Dockered har inga planer på inhämta åsikter från tinget. 
 - Sametinget kommer ju som jag ser det att inte ha någon roll i det här för det är ingen fråga för Sametinget som jag bedömer det. Det är en fråga mellan de enskilda samebyarna och markägarna inom respektive område, säger Bo Dockered 

Sametinget partiskt?
Skogsstyrelsen uppdrag är att utreda och lämna förslag till skäliga arrendeavgifter för upplåtelse av rätt till vinterbete i Härjedalen. Enligt Dockered har Skogsstyrelsen fått uppgiften eftersom dom är en opartisk myndighet och han menar att Sametinget därför inte skulle kunna vara en del i den utredningen. Men Malin Brännström anser inte att Sametinget är partiskt.
 - Jag ser ju inte Sametinget som en företrädare för parterna utan jag tycker att Sametinget är en myndighet som har ett särskilt uppdrag i den här frågan och därför så kan jag inte se att de skulle vara partiska och att det skulle vara ett argument för att inte ha med dom, avslutar Malin Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".