Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Rennäringen ses som en bromskloss"

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 11.35

Västerbottens landshövding Lorentz Anderssons ord om att han stödjer gruvnäringen före rennäringen och att gruvnäringen är positiv för samerna visar på att han tycker att rennäringen är en bromskloss för samhället. Det menar Oleg Omma som är ordförande i Umbyns sameby.

- Han är väl som alla andra som kanske tidigare varit på den posten och tyckt att renskötseln bara bromsar samhällsutvecklingen så att det är lika bra att vi försvinner. Det är väl grundtanken, säger Oleg Omma om landshövdingen Lorentz Andersson

Hur känns det för dig?
 
- Ja...om man får använda starka ord så är det för jävligt men det här är ju bara en av många saker som händer just nu. Sammantaget så ser det mörkt ut för rennäringen, säger Omma.
Västerbottens landshövdings Lorentz Anderssons uttalande att gruvnäringen är positiv för samerna i Västerbotten håller inte Oleg Omma med om. Oleg ser gruvnäringen som ett stort intrång på renskötselns betesmarker.

”Borde sätta sig in i rennäringen”
Han får stöd av västerbottensamebyarnas företrädare i Vapsten och Ran. Olle Larsson, ordförande i Rans sameby tycker att Lorentz Andersson ska tillvarata alla näringar i länet, även rennäringen. Olle Larsson ställer nu krav på att Landshövdingen lär sig mer om rennäringen:
 - Jag tycker faktiskt att Lorentz Andersson ska sätta sig in i rennäringens situation och lära sig lite om rennäringen inom Västerbotten. Det tycker jag är ett krav så att han vet hur rennäringen fungerar. Gruvnäringen tar ju en bit av beteslandet, skogsbruk tar en bit, vattenkraften tar en bit... Om man slår ihop det där i en stor säck så är det ett väldigt, väldigt stort intrång, avslutar Olle Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".