Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samrådsplikt inom hela renskötselområdet föreslår regeringen

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 12.30

Samrådsplikt med rennäringen ska införas även vid skogssavverkning nedanför odlingsgränsen - det är ett av förslagen i regeringens kommande lagrådsremiss Ett ökat samiskt inflytande.

Dessutom får Sametinget ta över myndighetsuppgifter som rör rennäringen visar dokument som Sameradion tagit del av. Tillgången till lavbete för renarna på vintern är avgörande för hur stora renhjordar en sameby kan hålla. Skogsbruket har de senaste decennierna lett till att lavbärande skogar minskat kraftigt - vilket försvårar renskötseln.

Skyldig till samråd
När det gäller avverkningar inom renskötselns året-runt-marker är markägare skyldig att samråda med berörd sameby innan en en avverkning sker. Dessutom måste markägaren redovisa vad den ska göra för att tillgodose rennäringens intresse. Nu föreslår regeringen att dessa regler ska gälla inom hela renskötselområdet - vilket följer de förslag som lagts av rennäringskommittén. Däremot vill regeringen inte föreslå att skogsvårdsstyrelsen ska kunna förbjuda en avverkning med hänsyn till rennäringen.

Överta myndighetsuppgifter
Som vi har berättat i Sameradion tidigare så föreslår regeringen också att Sametinget ska överta ett antal myndighetsuppgifter från Jordbruksverket och länsstyrelserna. Det gäller framförallt frågor som enbart rör samiska förhållanden som medlemsskap i sameby, renmärkesregistret samt förvaltningen av främjandeanslaget till rennäringen. Myndighetsuppgifter som rör markförvaltningen i renskötselområdet och förhållandet mellan rennäringen och andra markanvändare kommer även i fortsättningen att handläggas av länsstyrelserna.
Regeringen lägger inte några förslag som rör framtidens sameby heller.

Koncenssionsrenskötseln
Lagrådsremissen berör också koncessionsrenskötseln och regeringen föreslår här att länsstyrelsen ska kunna kräva att en koncessionsinnehavara ska ta emot skötesrenar - trots att regeringsrätten i en dom slagit fast att länsstyrelsen inte har något lagligt stöd att fastställa såna villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".