Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik från jakt- och fiskesamerna till handlingsprogrammet för språkpolitiken

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 08.14
Håkan Jonsson, jakt och fiskesamerna

Trots jakt- och fiskesamernas kritik så godtogs det språkpolitiska handlingsprogrammet. Håkan Jonsson menar att kampanjrådet måste underställas sametinget mycket tydligare än vad det gör i nuläget.

Jakt- och fiskesamerna är kritisk till handlingsplanen, för den offensiva samiska språkpolitiken.
Enligt planen ska ett kampanjråd utses som styrgrupp för språkkampanjen. Kampanjrådet ska vara ett politiskt organ med expertfunktion i språkvårdsfrågor och det är sametingets styrelse som ansvarar inför sametinget för kampanjrådet.
Detta innebär att jakt- och fiskesamerna som är det största partiet i sametinget, inte kommer att kunna påverka den samiska språkpolitiken.

Märkligt arbetssätt
Enligt Håkan Jonsson, partiledare för jakt- och fiskesamerna, så är arbetssättet märkligt, eftersom en av sametingets viktigaste uppgifter är, att utveckla det samiska språket och därmed borde man inte delegera ut denna uppgift, som nu skett.
 - Hade man istället tillsatt en nämnd eller ett råd och sametingets politiker suttit istället för de här experterna i ettrådgivande organ så hade det blivit en helt annan arbetsform, som sannolikt gjort ett mycket bra arbete, säger Håkan Jonsson.
Trots jakt- och fiskesamernas kritik så godtogs det språkpolitiska handlingsprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".