Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matematik - ett samiskt kulturellt fenomen

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 09.02

Doktoranden vid Luleå Tekniska Universitet och läraren på sameskolan, Ylva Jannok Nutti, vill förändra matteundervisningen på sameskolorna. Det är forskning inom det nya området etnomatematik som ska lyfta fram det matematiska tänkandet bland samer. Förhoppningen är att kunna använda de traditionella tankesätten i undervisningen på grundskolan.

Etnomatematik, eller ett matematiskt tänkande som påverkas av kulturen, är ett relativt nytt forskningsområde som närmast kan hittas igen i Australien och Nya Zeeland. Ylva Jannok Nutti som sedan ett år tillbaka doktorerar på området tror att hon är den enda i norden som jobbar med etnomatematik.
 - Jag ska titta i den samiska kulturen vilket matematiskt tänkande den kan innehålla. Och jag har inriktat mig på att titta på slöjdare och renskötare, och utifrån det skulle jag vilja presenterna hur matematik kunde vara i skolan, hur man kunde ta vara på det här tänkandet.

I startgroparna
Hon är ännu i startgroparna på sin forskning men hon berättar om C-uppsatsen, en mindre undersökning inom området, som hon gjorde som pedagogikstudent innan hon började forska.
Där intervjuade hon fyra personer som arbetade inom traditionell samisk verksamhet och kunde då urskilja ett speciellt tankesätt.
Det var inte det vanliga räknesätten plus eller minus hon var ute efter utan det handlade om hur man mätte förut, beräknade och uppskattade antal, hur man konstruerade mönster och även lokaliserade sig i naturen.

Är din forskning viktig?
 -Ja, annars skulle jag inte göra det.

På vilket sätt?
- Om man tänker på undervisningen i sameskolan så skiljer den sig inte många gånger från den svenska grundskolan. Visst är den på samiska och så, men innehållsmässig så kan det vara alldeles för likt vanliga grundskolan och i för sig är det bra, men det vore roligt om det märktes mer innehållsmässigt att det var en sameskola, säger Ylva Jannok-Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".