Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allas manar till revolution - men får inget stöd

Publicerat tisdag 22 november 2005 kl 07.58
Lars-Jon Allas

Starta en frihetskamp och kräv en egen samisk stat. Det anser sametingsledamoten Lars Jon Allas. Men han får inget stöd - inte ens från sitt eget parti guovssonásti.

Det var i samband med att plenumet enats om att inte acceptera regeringens utkast till lagrådsremiss om ett ökat samiskt inflytande som Allas sa från talarstolen att det var dags att slå näven i bordet och ställa hårdare krav. Enligt Allas är det inte rätt sätt att gå till väga genom att skicka en skrivelse till regeringen om man vill få till stånd förändringar så länge som regeringen motarbetar de samiska politikerna och vägrar att lyssna.  Därför föreslog Allas utomparlamentariska metoder- som exempelvis att blockera vägar och sätta upp tullgränser för att göra revolution och uppnå självbestämmande inom Sápmi.
 - Om inte folk gör revolt så blir det inga förändringar. Det är ingen som bryr som vi sametingspolitiker tjatar om vi inte får stöd, säger Allas.

Inget stöd från partiledaren...
Men guovssonástis partiledare Per-Mikael Utsi vill inte ställa sig bakom Allas uppmaningar och säger till Sameradion att så länge partiet inte lämnat in en motion så ska inte Allas åsikter tolkas som guovssonástis. Även de andra partierna i sametinget är tveksamma till Allas utspel och de flesta är eniga om att arbetet för självbestämmande bör ske inom sametinget.
 - Min grundinställning är att vi ska kunna få till förändringar utan utomparlamentariska metoder. Jag tycker man kan spara de metoderna till de tillfällen när det sker övergrepp mot samerna, i stil med beslutet om införandet av den fria småviltjakten och fisket, säger Olof T Johansson, min geaidnu.

...eller de andra partierna
Carl-Gustav Lundgren, från skogssamerna, vill inte uttala sig om hur partiet ställer sig till Lars Jon Allas uttalande. Än så länge har man inom partiet inte diskuterat de förslag som Allas lade fram för att stärka samernas ställning i svenska Sápmi. Lundgren menar att partiet tills vidare arbetar enligt de gängse metoderna så länge man inte kommit fram till något annat.
Han anser däremot att bilda en stat i staten som Allas föreslog inte är en rimlig möjlighet.
Håkan Jonsson från jakt-och fiskesamerna håller med Lars Jon Allas om att samerna är nedtryckta men att det är fel metoder att mana till revolution. Jonsson menar att bästa sättet är att nöta på utifrån Sametinget och att man kommer nå framsteg genom att jobba systematiskt. 
Anders Kråik, samerna, håller med Lars-Jon Allas om att samerna är maktlösa. Om man inte snart börjar få gehör från regeringen så menar Kråk att sametinget måste börja arbeta på ett annat sätt, dock ej genom utomparlamentariska metoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".