Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskning om etniska konflikter

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 14.09

Två miljoner kronor har Lars Elenius vid Luleå tekniska universitet fått för att forska kring etniska grupper och konflikter på Nordkalotten. Bland annat ska kvänrörelsen undersökas.

Det är Statliga vetenskapsrådet som beviljat pengarna till forskningen som ska pågå under tre år. Lars Elenius ska undersöka hur olika etniska grupper på Nordkalotten har organiserat sig för att uppnå bestämda kulturella, politiska och ekonomiska mål. De etniska konflikterna om specifika resurser på Nordkalotten kommer bl.a. att jämföras med motsvarande konflikter på Balkan.

Kvänrörelsen undersöks
En av de grupper som kommer att undersökas är den s.k. kvänrörelsen, som gör anspråk på att blir betraktad som en urbefolkning. Kvänerna har under hösten lämnat en inlaga till Jordbruksdepartementet med krav om att få status som ursprungsbefolkning i Sverige.
Frågan är högaktuell med tanke på den pågående utredningen om Sveriges ratificering av ILO 169.
Andra minoriteter, vars etnopolitiska krav kommer att undersökas, är samerna och tornedalingarna. Ytterligare ett syfte är att undersöka den politiska processen bakom statens legitimering av olika minoritetsorganisationer.
 - Den ska klargöra identitetsskapande idag, hur den ser ut? Drivkrafterna bakom det. Vilka medel man använder? Vilka grupper som skapar identitet på olika sätt. Tydliggöra helt enkelt frågan, men också se på hur staten agerat och hur man ser på olika etniska grupper, och olika medborgarskap, säger Lars Elenius.

Vilken nytta kommer man att ha av den här forskningen?
Nyttan med forskningen är enligt Elenius att i samhällsfrågor måste man lära sig hur saker är gjorda för att kunna fatta bra beslut, och det hoppas Lars Elenius att hans forskning ska utmynna i.
  - I samhällsfrågor så måste man alltid undersöka saker och ting. Man måste lära sig av hur saker och ting är gjorda för att fatta bra beslut. Och där tror jag att det här är jätteviktigt. För det är väldigt mycket som står på spel i det här, det är naturresurserna som har en etnisk dimension idag, säger Lars Elenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".