Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saarivuoma anmäler norsk myndighet

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 14.11

I Saarivuoma sameby är renägarna upprörda över reindriftsförvaltningen i Norge. Samebyn har anmält förvaltningen till den norska justitieombudsmannen - och nu överväger samebyn också en polisanmälan.

Anledningen till samebyns ilska är att den norska reindiftsmyndigheten försökt driva bort samebyns renar från områden i Norge med helikopter, medan kalvarna ännu varit små och utan att informera samebyn.
 - Det kan förspilla en hel renhjord när man gör så, säger Henrik Johannes Blind.

Vad gör ni nu?
 
- Vi har anmält frågan till norska justitieombudsmannen. Vi kanske också gör en polisanmälan. Vi får se hur vi hanterar ärendet, säger Henrik Johannes Blind.

Lappkodicill vs renbeteskonventionen
Det är det avtalslösa tillståndet när det gäller den gränsöverskridande renbetningen mellan Norge och Sverige som är orsaken till bråket. Saarivuoma anser att det är lappekodicillen från 1752 som gäller, vilket skulle ge Saarivuoma tillbaka de renbetesmarker i Norge som man förlorade efter 1972 år konvention mellan länderna. Renägare i Saarivuoma har under sommaren därför flyttat tillbaka till områden som samebyn förlorade 1972. De norska myndigheterna hävdar att renbeteskonventionen från 1972 - vilket också norska stortinget slagit fast i en särskild lag. Reindriftsagronom Sveinung Rundberg på norska reindriftsförvaltningen bekräftar att förvaltningen har drivit Saarivuomas renar. Men enligt förvaltningen har Saarivuomas renar varit på olovligt bete i Norge.
 - Detta har skett under försvarliga former. Dessutom har renägare från Saarivuoma varit med, säger Rundberg.

Finns det ingen konflikt?
 
- Styrelsen i samebyn har ju reagerat på detta. Men vi har ju blivit kontaktade av renägare i Saarivuoma som tillsammans med renägare från Norge varit med och flytta renarna från norskt område, säger Rundberg.

Varför kontaktade ni inte styrelsen?
 
- Styrelsen har ju sagt att de inte gör något åt renar som befinner sig på olovligt bete i Norge, säger Rundberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".