Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hela Västerbotten renskötselområde enligt rennäringsdirektörer

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 08.30
Lars-Göran Brandt, fd rennäringsdirektör i västerbotten

Hela Västerbotten har betraktats som ett renskötselområde. Det var budskapet när två rennäringsdirektörer vittnade i Nordmalingsrättegången i veckan. Men markägarsidan tvivlar på deras uppgifter.

I Umeå är Nordmalingsrättegången inne på sin näst sista vecka. I veckan har den förre rennäringsdirektören i Västerbottens, Göran Lundvall, vittnat.  Han berättade att länsstyrelsen under 1900-talet har sett hela Västerbotten som renbetesområde.
 - Vi har hävdat att renbetesrätten finns ända ner till havet. Lagstiftningen har gett denna rät liksom de byaordningar som upprättades på 40-talet där står det att renarna få vara även i kustkommunerna, säger Göran Lundvall.

Viktiga bevis...
Förutom Göran Lundvall så vittnade också Lars-Göran Brandt. De har båda två varit rennäringsdirektörer i länsstyrelsen. Deras och länsstyrelsens fasta uppfattning har varit att hela Västerbotten är renbetesområde, förutom öarna i Bottenviken. Det här är bevisar samebyarnas rätt anser samebyadvokaten Camilla Vikland.
 - Det här är en faktor som spelar roll. Det har varit så självklart och aldrig ifrågasatts, säger Vikland.

...som ifrågasätts
Men markägaombudet Nils Rinander säger att det inte går att dra hela Västerbotten över en kam. Rinander ifrågasätter om länsstyrelsen har gjort någon ordentlig utredning varje gång frågan om sevanerätt prövandes. Rinander hänvisar bland annat till ett länsstyrelsedokument från 1994 där länsstyrelsen stödde sig på ortsnamn med ordet lapp som grund för sedvaneområde.
 - Det är ingen undersökning, säger Nils Rinander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".