Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenfall säljer tomter till egna chefer

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 11.26

Vattenfall fastigheter AB säljer fjälltomter ovan odlingsgränsen till egna chefer och anställda - på marker som egentligen varit avsedda för utbyggnad av vattenkraften. Det här retar folk vars förfäder tvingats lämna hus och hem på dessa marker.

Fem mil väster om Porjus ligger Jávrregaskka, beläget mellan de stora sjöarna Langas och Stora Lulevatten. Gammal tillbaka beboddes platsen av den samiska släkten Vannar, som sedermera blev avhysta. Hjalmar Öberg från Björkudden härstammar från Vannar-släkten och han berättar att släkten bott på platsen i generation när en myndighetsperson kom och berättade att hemmanet hade sålts.
 - Men de hade inte fått reda på att de själva hade fått bygga på hemmanet, säger Hjalmar Öberg. Ägare till hemmanet Jávrregasska blev nu Karl-Johan Modin som fick lagfartsbevis 1935. Några år senare blev Jokkmokks kommun ägare till hemmanet som sålde vidare till Vattenfall som vill säkra upp fallrättigheterna. Vattenfalls planer var att göra ytterligare vattenkratsutbyggnader men detta slutfördes aldrig.

Kritik
År 2003 sålde Vattenfall fastigheter AB tomter till allmänheten och senare till chefer på Vattenfall. Detta möter nu kritik från olika håll.
 - Det är osnyggt något alldeles hemskt. Det var ju fallrättigheterna de var ute efter. Det har ju varit svårt att få tomter överhuvudtaget men ny tycks vad som helst gå bra, säger Hjalmar Öberg. Även Lars Pittsa, tidigare ordförande i Unna Cerus reagerar och menar att det här är ett sätt att luras eftersom vattenfall först köper mark för fallrättigheter och sedan säljer man tomter på den marken till privatpersoner. I nästa veckas nyheter fortsätter Sameradion att granska Vattenfalls affärer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".