Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trakttolkning avgörande i nordmalingsdom

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 08.31

Umeå tingsrätts tolkning av ordet trakt kan få avgörande betydelse för utgången av nordmalingsmålet. Markägarna hävdar att ordets tolkning ska vara snäv medan samebyarna anser att ordet trakt har en vidare geografisk betydelse.

I rennäringslagen står det att renskötsel får bedrivas nedanför odlingsgränsen i sådana trakter där renskötsel av ålder bedrivits. Problemet är att det i rennäringslagen inte finns någon vägledning hur ordet trakt ska tolkas. Samebyarna anser att trakt i målet är hela Västerbotten. Markägarna anser att trakt kan tolkas som en by med angränsande marker.

Markägarnas trakt
Markägarna hävdar att samebyarna inte har rätt att beta sina renar i Nordmaling, eftersom det saknas sedvanerätt i trakten. Markägarnas advokat Nils Rinander pekar med långfingret på en lokalkarta över Nordmaling.
- När man värderar bevisningen skulle man kunna byta ut ordet trakt mot där. 
Rinander hävdar att det inte går att säga att Västerbotten är en trakt och att samebyarna därmed har sedvanerätt även i Nordmaling.

Samebyarnas trakt
Samebyarnas advokat, Camilla Vikland, tycker inte att det går att tolka ordet trakt så snävt som markägarna menar.
- Man måste kunna bedriva renskötsel på en trakt, säger hon. Det går det inte att göra på sådana områden, det krävs betydligt större arealer, enligt Vikland. Hon stödjer sitt resonemang med att Länsstyrelsen sett hela västerbotten, inklusive kusttrakterna som ett område där renarna får beta.

Dom i nordmalingsmålet faller 20 januari nästa år. Då får de 120 privata markägarna i Nordmalings kommun veta om de tre samebyarna, Vapsten, Ran och Umbyn har rätt att beta sina renar på marker i Nordmaling som är privatägda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".