Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finalister utsedda i arkitekttävlingen

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 17.59
1 av 5
Förslag nr 40: Badjánaepmi
2 av 5
Tävlingsbidrag nr 60: Lasso
3 av 5
Förslag nr 22: a b
4 av 5
Tävlingsbidrag nr 65: Gavnadim Baigi
5 av 5
Förslag nr 76: UMa

Juryn i arkitekttävlingen för ett nytt sametingshus i Kiruna har nu valt ut de fem finalbidragen. Arkitekterna och deras bidrag offentliggjordes i Stockholm idag.

På Grand Hotel i Stockholm idag presenterade fastighetsverket de fem finalisterna som nu går vidare i arkitekttävlingen för en ny sametingsbyggnad. Även statsminister Göran Persson fanns på plats och höll tal. Efter beslut av regeringen så utlyste Statens fastighetsverk (SFV) i somras en arkitekttävling för den nya sametingsbyggnaden. Bygnaden ska innehålla kontor för myndigheten Sametinget, en sal för plenarmöten och en offentlig del med reception, butik, utställning och café. Storleken ska vara totalt 5000 kvadratmeter.

111 bidrag
I arkitekttävlingen har det inlämnats sammanlagt 111 bidrag. Därefter har en jury bestående av representanter från SFV, Sametinget, Kiruna kommun och Sveriges Arkitekter, valt ut fem av bidragen. Arkitekterna bakom dom fem finalbidragen som idag offentliggörs får nu möjlighet att vidareutveckla och omarbeta sina förslag. Dom fem arkitekterna kommer att få 200 000 kronor var till att förändra och förbättra sina skapelser. Nästa vecka kommer arkitekterna att få åka upp till Kiruna och bland annat lära sig om samisk kultur, se platsen vart tingsbyggnaden ska ligga och sedan därefter dessutom besöka sametingshuset i Karsjok. Bedömningsarbetet av bidragen kommer att ske under anonymitet. Fastighetsverket presenterar därför namnen på bidragen och arkitekterna bakom. Men man avslöjar inte vem som står bakom vilket bidrag.

Bidragens namn:

  • Förslag nr 22: a b
  • Förslag nr 40: Badjánaepmi
  • Förslag nr 60: Lasso
  • Förslag nr 65: Gavnadim Baigi
  • Förslag nr 76: UMa

Arkitekterna som står bakom:

  • ALA Architects OY från Helsingfors. Arkitektteam: Juho Grönholm, Antti Lassila, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston.
  • Arkitektfirmaet AART A/S från Århus. Arkitektteam: Anders Tyrrestrup, Torbjörn Skovbjerg Larsen och Anders Strange.
  • Cubo Arkitekter A/S från Århus. Arkitektteam: Bo Lautrup, Ib Valdemar Nielsen, Lars Juel Thiis och Peter Dalsgaard.
  • Erséus Arkitekter AB från Stockholm och Göteborg. Arkitektteam: Peter Erséus, Elin Andreassen och Björn Thyberger.
  • Murman Arkitekter AB från Stockholm. Arkitektteam: Hans Murman och Helena Andersson.

Den 15 februari ska dom fem färdigutvecklade förslagen lämnas in till en jury för bedömning och 20 april får vi veta hur det nya sametingshuset kommer att se ut. Fastighetsverket planerar sedan att begära bygguppdrag av regeringen 2006 och byggstart sommaren 2007 med invigning under våren 2009. Under tiden 7-18 december ställs alla 111 bidrag ut för visning på Herkulesgatan 11 i centrala Stockholm. Utställningen är öppen alla dagar kl. 11.00 - 16.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".