Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tåssåsenmodellen uppskattas av Sametinget

Publicerat fredag 13 januari 2006 kl 08.46

Sametinget är positivt till försöket med den så kallade Tåssåsenmodellen, det framgår i Sametingets remissyttrande till länsstyrelsen i Jämtland.

Det var våren 2003 som länsstyrelens renäringsdelegation i Jämtland beslutade om ett treårigt försök med småviltjakt i samebyregi inom Tåssåsens sameby. Och för att utvärdera försöket vill länsstyrelsen bland andra veta hur sametinget ser på försöket.

Direktkontakt skapar förståelse
Sametinget skriver i sitt remissyttrande att Tåssåsenmodellen varit utgångspunkten för den ”samiska modellen” som Sametinget förespråkat vid förvaltningen av småviltjakten inom renskötselområdet. Fördelarna med Tåssåsenmodellen är enligt Sametinget att direktkontakten mellan jägare och samebyar utan någon mellanhand av en myndighet är att föredra. Direktkontakten skapar bättre förståelse för varandra och på längre sikt ett bättre samarbetsklimat eftersom parterna blir mer jämlika än i Länsstyrelsens ordinära förvaltning.

Vill att modellen utvecklas
Sametinget säger sig ha svårt för att se några nackdelar med Tåssåsenmodellen, förutom att det ekonomiska utfallet för samebyn av administrationen inte mer än precis täckt kostnaderna. Och det beror på priser och villkor som Länsstyrelsen slår fast. Sametinget vill gärna se att försöket med Tåssåsenmodellen fortsätter och utvecklas och att fler samebyar ges möjlighet till liknande försök, i väntan på att förslagen i den statliga jakt- och fiskeutredningen lagts och utredningens förslag behandlats färdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".