Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskeförvaltningsförslag skapar oro

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 11.49

I skuggan av jaktfrågorna börjar nu också fiskefrågorna skapa oro i fjällbygderna. Jakt- och fiskerättsutredningen föreslår stora ändringar i den privata fiskerätten.
– Om utredningsförslaget går igenom kommer markägarna tappa lusten att sköta fiskevattnen, säger markägaren Mattias Oskarsson i Ammarnäs.

– Folk är less på att det ska naggas i äganderätten. Man känner sig alltid kränkt och det känns fruktansvärt. För det är ju någonting som vi äger och har papper på, säger Mattias Oskarsson.
Sportfiskare som köper fiskekort på Ammarnäs fiskevårdsområde, hyr fiskerätten av markägarna. I Västerbotten finns ett femtiotal sådana områden som på liknande sätt säljer fiskekort på privata marker ovan odlingsgränsen. Det blir tusentals fiskekort.

10 procent kvar
Om jakt- och fiskerättsutredningens blir verklighet får samebyarna och staten 90 procent av den nuvarande, privata, äganderätten till fisket på dessa områden. I det läget är det tveksamt om de privata markägarna kommer att fortsätta med fiskevård.
– Det värsta som kan hända är att dessa upplöses och ersätts med en ny förvaltningsform som vi inte alls vet hur den ska fungera, säger länsfiskekonsulenten i Västerbotten Anders Karlsson.
– Risken är stor att de ideella motiven att arbeta går förlorade. Då faller också fiskevården, vilket skulle vara mycket olyckligt, säger han.

Malin Brännström, Svenska samernas riksförbund, vill avvakta med en kommentar eftersom dessa frågor diskuteras just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".