Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget kritisk till den fördjupade översiktsplanen inför Kiruna stadsflytt

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 12.25
Ulla Barruk Sunna

Sametinget riktar skarp kritik mot Kiruna kommun och den fördjupade översiktsplanen som man tagit fram inför stadsflytten av Kiruna.

Rennäringen och dom samiska behoven har inte beaktats tillräckligt i översiktsplanen anser tinget. - Man kan jämföra med dom andra intressena- de är mycket fylligare beskrivna än vad rennäringens intressen är. Därför menar vi att avsnittet om rennäringen behöver göras om, säger Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna.

Ulla Barruk Sunna menar att det faktum att kommunen inte lagt ned tid på att beskriva rennäringen och deras förutsättningar mer ingående kan tolkas på två sätt. Antingen att man inte kunnat eller trängt in i saken tillräckligt eller så vill kommunen utelämna det.

Vill ha fylligare beskrivning
Det Sametinget och kanslichefen Ulla Barruk Sunna saknar i kommunens fördjupade översiktsplan är en fylligare beskrivning av rennäringen och den samiska kulturen. Bland annat hade man velat se en redogörelse av  rennäringen och dess förutsättningar i dom berörda samebyarna- Gabna och Leavas.

Sametinget påpekar också i sitt yttrande till kommunen att information från dom samrådsmöten som kommunen haft med samebyarna inte alls finns redovisad i den fördjupade översiktsplanen.

Information som Barruk Sunna menar är nödvändig.
 - Vi på Sametinget som har berett den här frågan har ju ingen möjlighet att veta vad som kommit ut av dom där samrådsmötena. Det är ju givet att samebyarnas uppfattning om hur deras egen renskötsel påverkas är det väsentliga- det är ju dom som är experter på sin egen vardag, menar Barruk Sunna.

Kan ej ta ställning till alternativen
Också Miljökonsekvensbeskrivningen av stadsflytten tycker Sametinget har brister. Enligt Barruk Sunna räcker det inte att kommunen konstaterar att till exempel en renflyttled påverkas utan det krävs även en beskrivning vad detta får för konsekvenser för samebyn i sin helhet. Sammantaget innebär dessa brister att Sametinget inte kan ta ställning till alternativen för stadsflytten.

- Vi kan inte peka på det eftersom vi inte har tillräckligt gott underlag att yttra oss över i det här sammanhanget- och det är där den stora bristen ligger i det här materialet, avslutar Ulla Barruk Sunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".