Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSR jagade aktieköpare till Renlycka AB

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 14.05

I veckan fanns Svenska samernas riksförbund, SSR, på plats i Kiruna för att söka renägare och samebyar som vill teckna aktier i det nya bolaget Renlycka AB. Bolaget ska satsa på att höja priserna och bli den största återförsäljaren av renkött i Sverige. - Jag var väldigt tveksam innan det här informationsmötet, sa Lillemor Baer, en av åhörarna på samegården.

Visonen för Renlycka AB är att öka efterfrågan på renkött och att därmed också höja och stabilisera priserna för en lång tid frammåt. Målet ska man nå genom målmedveten marknadsföring och produktutveckling. För att bolaget ska bli verklighet krävs att samebyarna och renägarna satsar 1,5 miljoner kronor.

Den minst insatsen från en enskild renägare blir 5000 kronor och för en sameby 15 000 kronor. Om Renlycka AB får in pengarna blir det också möjligt att söka extern finansiering och att söka lån.
Många frågor
Frågorna var många under SSR:s möte.Några av funderingarna handlade om även ickesamer får vara med som ägare, och om aktier i bolaget är en garanti för att Renlycka AB ska köpa renar. Lillemor Baer såg många fördelar med ett aktiebolag ägt av samebyar och renägare.

- Det här är i alla fall en möjlighet att man ska kunna stärka försäljningsskedet på något sätt, att vi kan ta ansvar för försäljningsbiten.
Flesta positiva
I slutändan verkade de flesta renägarna på plats i alla fall försiktigt positiva till idén om Renlycka AB. Thomas Sevä, ordförande för Muonio sameby var övertygad om bolagets fördelar.

- Jag kommer förorda samebyn att gå med i det här aktiebolaget, helt klart, säger Thomas Sevä och menade vidare att det är ett sätt för samebyn att själva styra prisbilden och den egna marknaden.
- Det är bevisat att när någon annan styr köttmarknaden så har samebyn och dess medlemmar inte någonting att säga till om, säger Thomas Sevä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".