Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Specialist positiv till stämning av staten

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 09.24

SSR, Svenska Samernas Riksförbund, planerar att stämma staten om inte Riksdagen beslutar att ge samerna en starkare rätt till jakt och fiske än vad den statliga jakt- och fiskerättsutredningen föreslår.
 – Om utredningens förslag resulterar i en ny lag är det väldigt stor risk att den rätt till jakt och fiske, som jag anser att samerna har, går förlorad för all framtid, säger Mauritz Bäärnhielm.

Mauritz Bäärnhielm, före detta domare och specialist på samisk fastighetsrätt, ser en stämning av staten som en bra möjlighet att en gång för alla fastställa samernas rättigheter.

– Från min synpunkt är det ett beslut som är värt att ta, säger Bäärnhielm.
 – För det handlar om stora värden, både ekonomiska och mänskliga, säger han.

Delas lika
Mauritz Bäärnhielm är en av flera jurister som gett egna rättsutlåtande om rätten till jakt- och fiske till Jakt- och fiskerättsutredningen.

Utredningens slutsats är att denna rätt ska delas lika mellan samerna och markägarna. Men I sitt utlåtande konstaterar Bäärnhielm att samernas rätt till jakt och fiske ovan odlingsgränsen är en ensamrätt som tillhör samerna. 

– Om utredningens förslag resulterar i en ny lag är det väldigt stor risk att den rätt till jakt och fiske, som jag anser att samerna har, går förlorad för all framtid.

Ingen säkerhet
Bäärnhielm ser positivt på att SSR nu kan komma att stämma staten om Riksdagen inte ser till att samernas rätt till jakt och fiske blir starkare. Men han är noga med att påpeka att det inte finns någon säkerhet att man vinner ett sådant mål även om samernas rättsliga underlag är starkt.

Och för att SSR och samebyarna inte ska ta en alltför stor ekonomisk risk rekommenderar Mauritz Bäärnhielm att endast rättigheterna för ett mindre område ska prövas i domstol.

– Utgången gäller bara för just de markerna men kommer att bli bestämmande för hela området också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".