Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KU fick spark i ändan

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 12.50

Från att få äldreomsorg på ens eget modersmål till att fler skolbarn ska få utbildning om minoriteter, fick Konstitutionsutskottet lyssna på under seminariet om minoriteters situation i Sverige.
– En hel del av oss ledamöter kommer att få en spark i ändan av det här och förstå att det här är viktigt, säger utskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker.

Med på seminariet var representanter för finlandssvenskar, romer och samer. Tanken var att konstitutionsutskottet, som ska utvärdera riksdagens minoritetspolitik, skulle få lära sig mer om de här frågorna.

Men man kunde notera en viss trötthet hos ledamöterna efter flera dagar i hetluften i samband med betänkandet om regeringens agerande under flodvågskatastrofen. Ledamöterna kom och gick, mot slutet var inte ens hälften av konstitutionsutskottets ordinarie ledamöter samlade.

Idéer tar lång tid
Efter seminariet sa utskottets ordförande, Moderaten Göran Lennmarker, att han hade lärt sig mycket nytt. Men han tror inte att utfrågningen omedelbart kommer att ge några politiska resultat.
 – När man kommer med idéer så tar det lite längre i politiken. Det handlade inte så mycket konkret att förhandla fram en budgetpost. Men däremot att poängtera vad som är viktigt. Till exempel att vi stiftar lagar som inte genomförs i praktiken. Det var också en viktig erfarenhet, säger han.

Äldreomsorg viktigt
Det Lennmarker syftar på är handlar bland annat om att det är en rättighet äldre får vård av personal som pratar ens eget modersmål. Men under seminariet fick ledamöterna i Konstitutionsutskottet lära sig att det inte hjälper stort om kommunerna sen inte anstränger sig för att hitta personal med rätt språkkunskaper.
 – En hel del av oss ledamöter kommer att få en spark i ändan av det här och förstå att det här är viktigt, säger utskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker.

Nöjd Blind
Frågan om samernas rätt att använda sitt eget språk i kontakter med myndigheter kom inte upp under mötet. Och om den här rätten i framtiden ska omfatta fler kommuner är fortfarande en öppen fråga.

– Jag tyckte det var ett bra möte på så sätt att KU sätter sig in i de här frågorna som är väldigt komplexa. Vi tog ju upp allt från äldreomsorg till utbildning av skolbarn, säger Ella-Karin Blind som är kultursekreterare på Svenska samernas riksförbund, SSR.

Inom de närmaste månaderna kommer Konstitutionsutskottets betänkande om flera motioner som handlar om minoriteternas situation i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".