Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ensamrätten till samiska soltecknet upphävd

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 12.24

Nu får vem som helst använda sig av det gamla samiska soltecknet igen. Maria Viltok från Gällivare som haft ensamrätt till tecknet sedan 2004 har nämligen sagt upp sin registrering hos Patent- och registreringsverket. Anledning är att hon inte var medveten om att registreringen innebar att ingen annan fick använda sig av tecknet.

- Jag har varit jättenoga innan jag gjorde registreringen och pratat med flera handläggare på Patent- och registreringsverket just för att jag inte vill att någon skulle känna att de inte fick använda sig av soltecknet, säger Maria Viltok.

Innebar fullständig ensamrätt
Viltok berättar att hon inte ville att någon skulle uppfatta det som att hon hade ensamrätt till det samiska soltecknet och hon ser det som självklart att alla samer ska få använda den eftersom det är en gammal samisk symbol. När Maria Viltok vände sig till Patent- och registeringsverket för att göra en så kallad mönsterregistrering så trodde hon att hon enbart skyddade sin idé att etsa det samiska soltecknet på glas. Men istället har registreringen inneburit att hon haft en fullständig ensamrätt till tecknet.

Missförstånd
Nu har alltså Viltok upphävt registreringen vilket innebär att det är fritt fram för alla som vill att använda sig av det samiska soltecknet- och även att etsa den på glas. Viltok säger att registreringen blev fel från första början men hon är inte besviken på Patent- och registreringsverket för missförståndet.

Kan hända igen
Asko Annala, jurist på Patent- och registreringsverket, säger dock att liknande situationer kan uppstå igen.
 - Den här risken som finns med det här nya systemet- att vi i vårt designregister kan få in sådana som har funnits sedan tidigare och som egentligen inte borde finnas där. Det är olyckligt att det här på det viset men det är ett sådant förfarandesystem som vi har idag, säger Asko Annala.

Och det ger med andra ord utrymme för ganska så grova misstag och felbedömningar?
 - På det sättet- precis, säger Annala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".