Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny järnväg måste byggas- Kirunabornas åsikter efterfrågas

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 12.25

Det är inte bara Kiruna stad som ska flyttas när gruvan ska expandera- även en ny järnväg måste byggas- frågan är bara var. Med anledning av detta bjöd Banverket in till samrådsmöten i Kiruna i veckan. Kurt Klum var en av besökarna och han hade sin åsikt klar om var den nya järnvägen ska dras. - Jag tror att alternativet Kirunavaara är bäst för jag tror det är billigast och att det är bäst för LKAB- och det är väldigt viktigt. LKAB är ju Kiruna och Kiruna är LKAB, säger Kurt Klum.

Banverket är nu nere i tre alternativ för var den nya järnvägen i Kiruna ska dras. De västliga alternativen är Mettajärvi-Viscaria och Kirunavaara medan det östliga alternativet innebär att järnvägen dras vid Jägarskolan-Tuolluvaara. Oavsett vilket av de tre alternativen det slutligen blir så kommer endera Gabna eller Leavas sameby att påverkas.

”Rennäringen ska ta så lite skada som möjligt”
Gabna vill absolut inte att järnvägen dras öster om Kiruna medan Leavas tycker tvärtom och snarare föredrar alternativet Jägarskolan-Tuolluvaara. Robert Eriksson utredningsledare på Banverket säger dock att Banverket har som mål att rennäringen ska ta så lite skada som möjligt.

- Det gäller då att hitta lösningar som gör minst intrång och vi har med det i våra projektmål att rennäringen inte ska bli så mycket påverkad ändå, säger Robert Eriksson.

Riksintressen ställs mot varandra
Rennäringen är tillsammans med exempelvis miljö och kommunikationer ett av flera riksintressen som Banverket måste ta hänsyn till vid bygget av en ny järnväg. Och slutgiltigt kan Banverket bli tvungen att väga rennäring och kommunikationer mot varandra.

- Ja, då måste vi ju se då- järnvägen är otrolig viktig för hela riket och även utåt mot övriga världen och det är där vi också måste se hur värdefull den är kontra rennäringen. Nu är jag kanske partisk i det hela men jag tror ju att järnvägen måste försöka komma fram på det sättet så att det fungerar, säger Robert Eriksson.

Kirunabon Kurt Klum tycker att det är viktigt att ta hänsyn till rennäringen- trots allt.
 - Det är ju väldigt viktigt.

Är det viktigare än LKAB?

- Nja, det tror jag inte men det är väldigt viktigt iallafall, säger Kurt Klum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".