Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsätter slopa tillfälliga skoterförbud- trots protester

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 13.41

Kiruna kommun håller fast vid sitt beslut att fortsätta slopa dom tillfälliga skoterförbuden under kalvningstider. Detta trots att Gabna sameby nu överklagat kommunledningens beslut för andra gången.

De tillfälliga skoterförbuden vid kalvningstider togs bort för två år sedan men Gabna sameby vill ha tillbaka förbuden för att kunna ge betesro till de dräktiga renarna. Men kommunalrådet Kenneth Stålnacke tror inte på förbud. Han anser att en satsning på information och utbildning för att hindra skoteråkare från att störa renarna är bättre.

- Dels har vi stora informationskampanjer i Annonsbladet i Kiruna och vi har också annonserat i norska tidningar och vi lägger ut den informationen vid skoterleder och turistanläggningar, säger Kenneth Stålnacke.

Men hur vet ni att människor läser den här informationen och tar den till sig?

- Det kan man ju naturligtvis aldrig garantera men vi får bra respons från både renskötare och andra som har sett det här. Som jag förstår det så är det många som tycker att det här är en bra ansats från kommunens sida.

Områden klassas som riksintressen
Från och med december 2005 räknas de berörda områdena som riksintresse för rennäringen. Enligt miljöbalken ska såna områden skyddas mot störningar som kan försvåra renskötseln. Men om det här kommer vara till fördel för Gabna sameby kan inte Kenneth Stålnacke svara på.

Gabna samebyns erfarenhet av kommunens annonskampanj är att den inte gett något skydd alls för renarna, men Kenneth Stålnacke vill, trots det, inte återinföra skoterförbudet.

- Vi tror inte på den metoden längre- att man ska förbjuda. Vi tror att vi nu åstadkommer det som samebyn önskar genom att vi får dom som färdas i fjällen att ta hänsyn till renhjordar. Det tror vi att vi får bäst om vi informerar och för dialog om detta, avslutar Kenneth Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".