Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Decimering av rovdjursstam kan bli aktuellt för Gabna

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 10.15

Gabna sameby har stora problem med ett stort antal järvar inom samebyns område. Om det i pågående rovdjursinventeringar visar sig att det finns för mycket rovdjur kan det bli fråga om en decimering, säger Carina Lövgren, enhetschef för rovdjur på länsstyrelsen i Norrbotten.

- Åtminstone när man ser på Gabna sameby och Kiruna-området så verkar det ha skett en ökning av rovdjur. Vi har ju ett riksdagsbeslut som talar om miniminivåer på rovdjursantalet, säger Carina Lövgren.

Förvaltningsplan för rovdjur
Lövgren berättar att länsstyrelsen precis färdigställt en förvaltningsplan för rovdjuren och menar att det är ett utgångsläge för hur många rovdjuren kan bli innan det blir omöjligt att bedriva renskötsel.

- Det är ju ingenting en myndighet kan svara på själv utan det här är någonting som vi måste göra tillsammans och om det är någon som är expert som är på renskötseln så är det ju renägarna. Det är dom som i en dialog med oss kan peka på när gränserna nås för när man inte kan bedriva en vettig renskötsel, säger Lövgren.

Om Gabna skulle få två föryngringar underkända så skulle det innebära att renägarna förlorar 400 000 kronor. Ser du det som rimligt?

- Myndighetens uppgift är definitivt inte att underkänna en befintlig föryngring. Är det en föryngring så får byn ersättning för det men om det skulle bli så att inventeringen inte uppfyller kriterierna som krävs för en godkänd föryngring så har samebyn möjlighet att överklaga beslutet, avslutar Carina Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".