Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kirunanej till samekonvention

Publicerat onsdag 31 maj 2006 kl 08.09

Kiruna kommun säger nej till en nordisk samekonvention. - Vi befarar ökade motsättningar, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).

I ett remissyttrande skriver kommunen att samerna tillförsäkras kraftfulla rättigheter utan närmare analyser av konsekvenserna.

Dessutom befarar kommunen att samerna får en särställning som går ut över andra befolkningsgrupper och som kan leda till ökad segregation.
 - Vi befarar ökade motsättningar och det är inte till glädje för någon, säger Kenneth Stålnacke.


På vilket sätt blir det ökade motsättningar?
 
- Om det visar att sig att renskötseln får större rättigheter än i dag på bekostnad av andra så är det klart att det skapar motsättningar, säger Stålnacke.

Jämställa rättigheter
En nordisk samekonvention har till syfte att jämställa samers rättigheter i Norge, Finland och Sverige. Konventionen ska också klarlägga staternas ansvar och skyldigheter gentemot samerna - bland annat när gäller det rättighetsfrågor och självbestämmande.

Ett av kapitlen i förslaget till konventionstext handlar om att staterna ska garantera att samernas traditionella bruk av marker och vatten ska kunna fortsätta - och det ska tas särskild hänsyn till rennäringens intresse i förhållande till andra rättighetsinnehavare.

Tummen ner
I november överlämnade en expertgrupp sitt förslag till konventionstext som nu är ute för yttrande.

Och Kiruna kommun gör alltså tummen ner - Kenneth Stålnacke menar att det kanske är fler befolkningsgrupper som ska omfattas av intenationella konventioner.

- Konventionen sätter för mycket tyngd på samernas rättigheter. Det finns grupperingar i Kiruna kommun som också anser sig vara urbefolkning och folk som bott här i generationer som man inte tar hänsyn till, säger Kenneth Stålnacke.

Den 12 juni ska yttrandena lämnas in till regeringen och kommuner och myndigheter håller som bäst på med sina yttranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".