Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Guldregn över Sametinget

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 13.05

Det blir lättare att få EU-bidrag från och med nästa år. Sameradion kan avslöja att en av de största stötestenarna undanröjs och Sametingets Kulturråd kan få mer pengar över - ett indirekt guldregn över Sametinget.

Inom landbygdsprogrammet finns planer på att man ska öka andelen nationell finansiering från centralt håll. Nationell finansiering är alltså den delen av bidraget som inte kommer från EU.

Tidigare var det så att man var tvungen att hitta hälften av bidraget någon annanstans ifrån än EU. För samisk del innebar det nästan uteslutande att man sökte hälften av pengarna hos Sametingets Kulturråd. Där fanns oftast inte pengar och EU-bidraget gick i stöpet.

Endast en femtedel
Det som nu planeras, men som inte är offentligt ännu, är att den lokala eller regionala delen, i det här fallet Sametingets Kulturråd, enbart behöver stå för en femtedel eller 20 procent av den nationella finansieringen. Resten av det kommer högre uppifrån.

Ett exempel: sökte man en miljon tidigare så var en halv miljon från kulturrådet en förutsättning för EU-bidrag. Nu slipper Kulturrådet undan med 200 000 och får då 300 000 till annat. Högre nationella instanser står för resten.

Mål 1 försvinner
Landsbygdsprogrammet ska man skilja från strukturfondsprogrammen som stått för de mesta av pengarna hittills. Här försvinner Mål 1, som varit den stora källan för samiska bidrag.

Det programmet minskar av allt att döma sin samiska andel vilket då skulle uppvägas av att landsbygdsprogrammet ger möjligheter för samiska sökande att få mer därifrån.

Speciell pott
Sametinget är också tänkt att få en speciell pott från landsbygdsprogrammet att själva rå över i motsats till strukturfondsprogrammen där man hittills haft egna pengar men där får man nu samsas med bland annat länsstyrelserna i partnerskap, eftersom, som sagt, Mål 1 försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".