Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ILO 169 splittrar socialdemokraterna i riksdagen

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 06.25

 Socialdemokratiske riksdagsledamoten Rune Berglund från Jämtland säger i sameradions valdebatt att ILO-konventionen 169, ska ratificeras under kommande mandatperiod. Men Berglund får inte medhåll av ledande socialdemokratiska politiker och riksdagsledamöter från norra Sverige.

Det har kommit många bud från socialdemokraterna om ratificering av ILO-konvention 169. För två veckor sedan sa statsministern Göran Persson till media i Västerbotten att det inte är aktuellt att ratificera urfolkskonventionen inom närtid. Socialdemokratiske riksdagsmannen Rune Berglund uppger att väntan på ratificeringen av ILO 169 blir max fyra år. Men han får inte medhåll av sina kollegor i riksdagsgruppen.

- Med den erfarenhet jag har av den frågan tror inte jag att det är möjligt, säger Kristina Zakrisson, riksdagsledamot och distriktsordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.

K-G Abramsson, ledamot i riksdagen och distriktsordförande för socialdemokraterna i Västerbotten, ser inte heller att det är rimligt att ratificera ILO 169 inom fyra år.

- Jag tycker det är alldeles för mycket frågor som vi inte gjort tillräckligt kring för att kunna ratificera, säger K-G Abrahamsson

Vill de socialdemokratiska politikerna alls ratificera urfolkskonventionen?
 - Det har jag svårt att svara på innan jag ser om man kan lösa de frågor som finns. För mig är det inte möjligt innan man ser att det finns svar på alla frågor, säger Kristina Zakrisson.

- Det beror på vad det är som krävs av staten för att man ska kunna uppfylla de konventionsartiklar som det är frågan om när det gäller mark och vatten och rådighet över naturtillgångar, säger K-G Abramsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".