Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyar hyr ut slakteri

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 10.43

Samarbete i renköttshandeln verkar vara en het trend. Vi skrev tidigare om Grundnäs Kött som erbjuder renägare att bli delägare i bolaget och nu finns exempel på mer samarbete.

I norra Jämtland äger samebyarna Jiingievaerie, Joevnevaerie och Njaarke slaktbolaget Zätaren med säte i Hammerdal sedan många år.

Nu väljer man att lämna den direkta kötthantering och istället hyr man ut sin slaktanläggning i Hammerdal. Sedan får renägarna själva leverera renarna till hyresgästen.

– Vi har ju slitit ont med att driva Hammerdalsanläggningen effektivt och vi tror att Ammarnäs Vilt kommer att göra det bättre, de har större möjligheter att utnyttja resurser de har i Vilhelmina med personal och så, och driva båda anläggningarna mer kostnadseffektivt när de har båda två igång samtidigt, säger Marianne Persson, ordförande för Zätaren.

Bättre kontroll
Ammarnäs Vilt heter bolaget som på fem år har hyrt anläggningen. Men namnet till trots så har man inte någon verksamhet i Ammarnäs. Istället finns man lokaliserad i Vilhelmina där man sedan funnits sedan början av 2005.

– Det innebär att vi tryggar råvaran och vi får en bättre kontroll på var det kommer ifrån och vi vet mycket mer hur mycket ren vi får in och då kan vi ju planera efter det på ett annat vis än om man inte är knuten till ett slakteri, säger Åsa Jonsson, vd för Ammarnäs Vilt, om varför de tagit över anläggningen i Hammerdal.

Dubbel produktionskapacitet
Åsa Jonsson säger också att övertagandet av anläggningen kommer att innebära att allting de köper kommer vara helkropp, och råvaran de får in kommer de behålla till den egna produktionen. På det sättet ökar kontrollen. Även kapaciteten kommer att öka i och med övertagandet.¨

– Ja, vi dubblar ju våran produktionskapacitet, för att våran nuvarande anläggning i Vilhelmina blir en renodlad förädlingsanläggning där vi röker, torkar, skaver och gör alla charkprodukter som vi gör. Vi har sådan stor efterfrågan på just de här charkprodukterna, så vi behöver hela huset till det, säger Åsa Jonsson.

Bolaget Zätaren finns kvar men endast som uthyrare av Hammerdalsanläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".