Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya bevis ej tillåtna i Nordmalingmålet

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 13.13

De 14 markägare som nyligen gått i hop och skaffat nya advokater i tvistemålet om renbete i Nordmaling, får inte använda nya bevis i hovrätten.
 – Det hade varit av avgörande betydelse för att markägarna skulle få framgång med sin talan, säger advokaten Hans-Christian Löth, till SR Västerbotten

– Det är av avgörande betydelse, det bedömer vi det som. Vi tycker att det är väldigt nedslående och tråkigt att det inte får användas i hovrätten, säger Hans-Christian Löth.

Hovrätten har alltså sagt nej till Hans-Christian Löth och hans advokatkollega som ville använda kartor från slutet av 1700-talet som bevis. Kartorna ska enligt Löth visa att samerna inte hade renskötsel nedanför odlingsgränsen, att de varit bofasta och först senare blivit nomadfolk. Det skulle styrka att renägarna inte har rätt till renbete i Nordmaling.

Inga nya bevis
Man får bara ta med nya bevis till hovrättsförhandlingen om det finns speciella skäl till det. De nya advokaterna menar att markägarna inte kunde ha vetskap om kartorna tidigare och då heller inte om kartornas betydelse. Något som hovrätten inte köpte. Det innebär att under hovrättsförhandlingarna efter årsskiftet får bara bevis som fanns med i tingsrätten användas.

Fortsätter kämpa
 – Vi måste nu rådgöra med våra klienter hur vi ska föra processen vidare. Vi kommer inte att ge upp, vi kommer att fortsätta vår talan, men på vilket sätt kan jag för närvarande inte svara på, säger advokat Hans-Christian Löth.

Beslutet om att de nya bevisen inte får användas går endast att överklaga i samband med överklagande av hovrättsdomen eller vid slutlig dom i målet.

I dag, torsdag, hålls en förberedande hovrättsförhandling i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".