Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet i Jokkmokk profilerar samiska frågor

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 13.15
Henrik Blind, miljöpartiet i Jokkmokk

I Jokkmokkspolitiken har miljöpartiet seglat upp som det samiska alternativet vid sidan av samernas väl. Närmare tio samer ställer upp på miljöpartiets valsedel i Jokkmokk - en av dem är Henrik Blind, som är tredje namn på partiets valsedel.

Enligt Henrik Blind är miljöpartiet inte bara ett parti för endast samer.
 – Vi är också ett parti för även icke samer, och det gäller ju att hitta en mix däremellan. Men jag tror att många av våra representanter eller dom kandidater som vi har på listan kommer ju vara en garanti på att de samiska frågorna inte kommer att glömmas bort, tvärt om, de kommer lyftas fram.

Fyra frågor
Miljöpartiet i Jokkmokk har miljöfrågor och demokrati som sina nyckelfrågorna i sitt valprogram - och i direkta samiska frågor lyfter partiet fyra punkter:

Partiet ska jobba för:

  • att Ájtte-muséet blir ett ansvarsmuseum för den samiska kulturen,
  • att äldre ska ha rätt till det samiska språket i äldreomsorgen,
  • att de samiska näringarna har en speciell betydelse samt
  • att kommunbiblioteket och sametingets bibliotek ökar sitt samarbete.

Landstings- och riksdagsnivå
Men frågan är varför miljöpartiet profilerar de samiska frågorna när det redan finns ett samiskt parti.
 – Jag tror att man ska se det på ett annat sätt, jag tror att varför man ska rösta på miljöpartiet i Jokkmokk det är alltså att vi kommer också att kunna driva vår politik på landstings- riksdagsnivå, och det har vi sett exempel på här under den senaste mandatperioden, då vi exempelvis får miljöpartiet här i Jokkmokk lyfter upp frågan om Ájjte, att vi tycker att den ska bli ett ansvarsmuseum.
 - Det tog vi upp med våran riksdagsgrupp och den kom också med i den budgetförhandling som sen man även hade med socialdemokraterna och vänsterpartiet, säger Blind.

Men Ájjte är ju fortfarande inte något ansvarsmuseum?
 – Nej det är ju inte det, men som alltid i utredningarnas Sverige så tar ju allting tid, men processen är igång och den har ju varit efterlyst i många herrans år, och nu har vi lyckats med det och det känns väldigt bra.

När det gäller förvaltningen av Lapponia så kräver samernas väl en samisk majoritet i styrelsen, något som miljöpartiet stödjer. 
 – Vi tycker också att det ska vara en samisk majoritet i Lapponia, säger Henrik Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".