Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny utformning av EU-program

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 10.08

EU-programmen får en helt annan utformning från och med nästa år. Det som tidigare hette Interreg sápmi blir också helt förändrat. Projekt som drivs av intressenter från flera länder i samarbete får numera söka stöd hos Mål 3 som det nya interregprogrammet kommer att heta.

Interreg sápmi, eller Mål 3 som är det nya namnet, är ett EU-stöd som förutsätter samarbete över riksgränserna.

– De absolut största förändringarna och de är också glädjande förändringar, det är att vi är ett sammanhållet samiskt program, ett interregionalt program i dag, säger Ingela Nilsson, Sametingets handläggare i Östersund.

Utmaningar
Det innebär att även samer i Västerbotten får chansen att söka EU-stöd i det här programmet.
 – Och att vi sitter ihop, det är ju ett jättestort område från Idre, Hedmark i söder ända till ryska gränsen i norr, så det är ett enormt stort område och det utgör många utmaningar, både från sekretariathåll men även samarbetsmässigt, men det är också en rolig utmaning som vi ska ta fasta på, säger Ingela Nilsson.

Det hon tycker är tråkigt är att de mister samerna på Kolahalvön som kommer ingå i ett annat program från 2007.

Sametinget stödmyndighet
Sametinget kommer att också i fortsättningen sköta om programmet.
 – Ja, vad gäller interreg, som numera byter namn till Mål 3, så är sametinget stödmyndighet och kommer ha hand om ärendehantering, alltså beredning, och första kontrollen av rekvisitioner.

Bättre
Om Ingela Nilsson, som sitter mitt i smeten, ska jämföra om det har blivit bättre eller sämre än förut, så tror hon att det blir bättre.
 – Det blir ju annorlunda, det är ett större område och det är en större utmaning och vi måste också se då hur man ska behålla den regionala närheten samtidigt som området är så stort, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".