Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolbarn mobbade för att de har samisk språkundervisning

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 06.52

Vi skriver 2006 och fortfarande blir skolbarn som har samisk språkundervisning mobbade. Språklärare i Vilhelmina bekräftar att samiska barn blir utsatta för trakassering av medelever.

Ina Nejne Olofsson, från Vilhelmina, har blivit kallad för ”lappdjävel” genom hela grundskoletiden.
 – Ja, de sa dumma ord till mig, till exempel lappdjävel. De tänkte väldigt mycket på att jag har samiskt ursprung, och i klassrummet var det en pina rent av från trean och uppåt. För vissa killar, i sjuan helst, gick undan för att man läste samiska och man var same, berättar hon.

Tog pennorna
Ina Nejne Olofsson har varit elev vid Volgsjö och Hemberget skolorna. I sex år har hon haft undervisning i sydsamiska. För  andra elever var Ina Olofssons etnicitet och språkundervisning grunden till mobbning.

– Vissa lektioner slutade med att jag gick ut från lektionssalen och vägrade komma in. De tog pennorna och jag fick inte tillbaka dem, säger hon och berättar att mobbningen var lite fysisk också.
 – Jag tyckte det var mycket jobbigt.

Stenley Olofsson, Inas far, berättar att Inas äldre bror också har blivit mobbad i grundskolan. Tanken har varit att anmäla saken till Skolverket, men rektorerna på Volgsjö och Hemberget ville själva jobba med saken.

Utbrett problem
Mobbning av samiska barn ser ut att vara ett utbrett problem i Västerbottens innlandskommuners grund- och gymnasieskolor. Det visar Sámi Radios telefonrunda.

Gunnel Nilsson har jobbat som samisk språklärare i 15 år, med elever från Vilhelmina, Dorotea och Åsele. Hon bekräftar att barn utsätts för trakassering i undervisningen av samiska.

– Ja till exempel så kan man komma till klassrummet och det är skrivet lappdjävel och ett hakkors på väggen ovanför bordet där vi ska jobba, eller i fönstersmygen. Eller på papper, på bänkarna, säger Gunnel Nilsson.

– Lappdjävel är ju ett gammalt känt ord, men nu har det visst blivit modernt att säga cp-lapp. Och det är ju så märkligt för då man läser spanska blir man ju inte kallad för spanskdjävel eller någonting sådant.

Kräver rapport
Hembergskolans rektor har inte varit möjlig att få tag på för kommentar. Men skolchefen i Vilhelmina, Roland Bång, säger att han kommer kräva en rapport om detta från rektorerna for att se vad skolorna har för mobbningshanteringsplaner.

Kommunen har nolltolerans av mobbning och skolchef Bång säger att det er väldigt allvarligt när mobbning är relaterat till etnicitet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".