Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europadomstolen - hopp för Saarivuoma

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 06.53

Samebyn Saarivuomas konflikt med norska staten kommer att sluta i europadomstolen om samebyn fullföljer domstolsprövningen hela vägen. – Det är en väldigt invecklad fråga, säger Hans Danelius, före detta ledamot i Europakommissionen.

Norge hävdar en egen lag som står i strid med lappekodicillen från 1751, avtalet mellan Norge och Sverige som samebyn lutar sig mot.
Dessa två lagar kommer att mötas i domstol efter att Saarivuoma polisanmält norska staten för stöld då en myndighet tog ett rengärde i beslag.

Pröva nationell lag
Hans Danelius har varit ledamot i europakommissionen som förbereder ärendena till domstolen.

– I och för sig så kan europadomstolen pröva om en nationell lag strider mot Europakonventionen och i så fall kan man underkänna tillämpningen av den nationella lagen, och i det här fallet skulle det då närmast vara fråga om artikel ett i första tilläggsprotokollet i konventionen som skyddar äganderätt och liknande rättigheter, säger han.

Invecklad fråga
Hans Danelius har svårt att säga hur stora chanserna är när man har en gammal överenskommelse från 1752 och en  intern norsk lag som står mot varandra.

– Det är mycket svårt att besvara det, för det här är ju en väldigt invecklad fråga och det vågar jag mig inte på att göra någon sådan prognos faktiskt, säger han och berättar att han aldrig stött på något liknande.

Lång tid
Om nu samebyn framhärdar sin rätt väntar en lång tid av domstolsprövningar i Norge, ända upp i högsta domstolen. Om det går att skynda på förloppet för att spara pengar kan Hans Danelius inte bedöma.

Det här kostar stora pengar förstås?
 
– Ja, jag vet inte vad det finns för möjligheter med att få rättshjälp och sådant, men det är kanske svårt, säger hans Danelius.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".